2024. április 26., péntek

I love Zenta

Új rendezvény, melyre mindenkit várnak, aki szereti Zentát

Az idei nyár a Zentai Idegenforgalmi Szervezet életében az újításokról szól, ugyanis miután júniusban nagy sikerrel útjára indította a Tiszavirág fesztivált, augusztus 10-én egy újabb rendezvénnyel ajándékozza meg a várost, mégpedig a Népkertben megtartandó I love Zenta elnevezésűvel. Laskovity Kornél, az idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta, hogy az motiválta őket az I love Zenta megszervezésére, hogy legyen a városnak egy olyan rendezvénye, mely amellett, hogy minden látogatót szeretettel vár, hazavonzza a külföldön, vidéken élő zentaiakat is:

– Itt, a turisztikai szervezetben évről évre tapasztaltuk, hogy sok olyan Zentáról elszármazott személy látogat haza, akinek már nincs élő rokona, hozzátartozója a városban, és csak annyi időt tölt itt, hogy megnézi szülővárosát, s már utazik is tovább. Szeretnénk, ha ezeknek az embereknek lenne alkalmuk találkozni régi barátokkal, valamikori utcabeliekkel, és ezért gondoltunk arra, hogy teremtünk egy olyan rendezvényt, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek, szórakozhatnak, vagyis ismét részesei lehetnek szülővárosuk életének. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak a külföldre költözötteket várjuk, mi azt szeretnénk, ha minél több zentai és környékbeli eljönne a rendezvényre, és jól érezné magát. Az I love Zenta egy nagy buli lesz jó programokkal. A rendezvény délután kettőkor a IV. Játék határok nélkül nevű vetélkedővel kezdődik, majd este héttől egy színielőadással folytatódik, végül pedig remélhetőleg éjszakába nyúló koncertekkel és fergeteges bulival fejeződik be. Ami a színielőadást illeti, felkértük Kovács Nemes Andort és Baráth Attilát, a Szabadkai Népszínház művészeit, hogy készítsenek egy előadást Tőke István Mosolygó Tisza mente című kötetéből, így „Mosolyognak a Tisza mentén Tőke Istvánnal” címmel adnak elő egy minden bizonnyal humoros darabot. Este nyolctól két koncert várja a látogatókat. A bulizni vágyókat két helybeli zenekar, a Retrosong és az O-Ruk szórakoztatja majd. Arra kértük az együtteseket, hogy olyan zenét játsszanak, amely az elszármazottaknak a régi időket idézi fel, lesz tehát tánczene, ex-YU zene, régi rock és minden más, ami arra ösztönöz majd bennünket, hogy táncra perdüljünk. Mivel ez lesz az első I love Zenta, tisztában vagyunk azzal, hogy sok külföldön élő nem tud éppen most hazajönni, de remélhetőleg híre megy a rendezvénynek, és a következő években talán úgy időzítik a hazalátogatásukat, hogy részt tudjanak venni a fesztiválon.

Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalommal, sporttal és ifjúsággal megbízott tagja elmondta: abban bíznak, hogy miután a rendezvénynek híre megy, a hazalátogatók a következő években esetleg külföldi barátaikat is elhozzák a zentai a fesztiválra:

– A turizmust is szeretnénk fellendíteni a rendezvénnyel, meg szórakozási lehetőséget is akarunk nyújtani. A látogatóknak természetesen lesz mit fogyasztaniuk és inniuk is a rendezvényen, hiszen lacikonyhák, sörsátrak és borászok várják őket. Mivel a régi zentai hangulatot szeretnénk megidézni, lesz pl. olyan sátor, amely a megboldogult Nyiki Pista bácsi cukrászdáját idézi fel olyan édességekkel és sós süteményekkel, melyek anno nála voltak kaphatók, lesz szódás sátor, lesz egy kivetítővászon, melyen régi zentai fényképek váltják majd egymást, és még sok más meglepetés.

Az I love Zentára tehát mindenkit várunk, aki innen elszármazott, aki ma is itt él, aki a környékben él, és mindenkit, aki szereti Zentát.
A rendezvény főtámogatói az önkormányzat, az Apatini Sörgyár és a Nestlé.