2024. április 26., péntek

Magyarországon is fellép majd a Tanyaszínház

A deszki Deszka Színház vajdasági turnéját viszonozza a társulat egy IPA határon átnyúló együttműködési program részeként
A deszkiek Kavillón

A deszkiek Kavillón

A magyarországi deszki székhelyű Deszka Színház a múlt héten Csókán, Szenttamáson, Bácsfeketehegyen és Kavillón vendégszerepelt. Pozsgai Zsolt Kilóg a lóláb című vígjátékával léptek közönség elé. A vajdasági körút szervezője a Tanyaszínház volt. Egy IPA határon átnyúló együttműködési programról van szó, amely részeként augusztus végén a Tanyaszínház az Ilja próféta című előadását 3 magyarországi településre viszi el: Újszentivánra, Tiszaszigetre és Szőregre.

Seres István Pipuval, a deszki előadás rendezőjével szombaton este Kavillón beszélgettünk. A rendező a következőket mondta a társulatról és az együttműködésről:

– Ez egy 22 fős, heterogén összetételű társulat, nem csak Deszkről, hanem a környékről is. A társulatban – a Tanyaszínházhoz hasonlóan – vannak olyan fiatalok, akik színművészeti stúdióba járnak, és remek gyakorlótér a számukra, hogy itt közönség elé lépnek. Jelen vannak más művészeti ágak képviselői is, valamint olyanok is csatlakoznak hozzánk, akik műkedvelőként szeretnék ezt művelni. A Deszka Színház öt éve alakult meg, azzal a célkitűzéssel, hogy legyen ez az emberi kapcsolatok színháza, ám emellett szeretnénk minden olyan társadalmi és civil formával is foglalkozni, amely az emberek aktuális életét jellemzi. Éppen ezért munkánkkal a mai magyarországi és közép-európai társadalom életére igyekszünk reflektálni –mondta Seres István Pipu.

Kavillón a Tanyaszínház bemutatója előtt lépett fel a deszki társulat, ezt pedig a szabadkai Danilo Kiš alapítvány magyar nyelvű színházi műhelyének Semmi című előadása előzte meg. Az első szabadtéri nemzetközi színházi találkozó zajlott le szombaton Kavillón.