2024. április 26., péntek

Népszerűsítsék Vajdaságot!

Újvidéken járt a Duna menti svábok küldöttsége

A Duna menti svábok – hagyományosan minden évben Vajdaságba, sokuk származási helyére látogató – küldöttségét fogadták tegnap a tartományi kormány illetékesei. A küldöttség egy hetet tölt el Vajdaságban, minden alkalommal a Zombor melletti Őrszállás (Stanišić) falut látogatják meg, ahonnan elődjeik távoztak. A nürnbergi, grazi, stuttgarti, müncheni vendégek számos programban vesznek részt, melyeket az őrszállásiak szerveznek a helyi közösséggel és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve.

A tartományi kormányban megtartott ünnepélyes fogadásról lapunknak nyilatkozva Miroslav Vasin gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár elmondta, hogy a látogatásnak e szép tradíciója 2000 óta tart.

– Minden évben körülbelül ötven személyt, köztük több valamikori őrszállási lakost látunk vendégül. Jó alkalom ez a hagyományok felelevenítésére, arra, hogy a vendégek megismerjék a mai Vajdaságot. Az idén ki szerettük volna hangsúlyozni ezeknek a látogatásoknak a jelentőségét, ezért döntöttünk egy fogadás megszervezése mellett a kormányban – közölte.

A vendégekkel folytatott beszélgetés során a titkár hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak számít az a fajta segítség, melyet a németországiak, ausztriaiak Vajdaságnak, Szerbiának a népszerűsítése révén nyújthatnak. Ez ugyanis gyorsíthatja az ország Európai Unió felé vezető útját.

– Valóban hiszek benne, hogy ezt az utat úgy lehet és kell kiépíteni, hogy minden egyes Szerbiába és Vajdaságba látogató személy innen csakis jó élményekkel távozik, s ezáltal maga is az ország népszerűsítőjévé válik – mondta el Vasin.

A Duna menti németek küldöttségének tagjai érdeklődtek a régi házak megvásárlásának, felújításának a lehetősége iránt. Vasin elmondta, hogy ennek semmilyen jogi akadályai sincsenek, s hogy minden új őrszállási lakost szívesen látnak.