2024. április 26., péntek

A bankok könnyítenek a svájci frankban eladósodottak visszafizetési gondjain

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója és Veroljub Dugalić, a Szerbiai Bankszövetség főtitkára azt üzente a polgároknak, hogy a svájci frank alapú hitelekkel kapcsolatos problémák miatt ne hibáztassák a bankokat, hanem megbeszélés útján kezeljék a gondokat.

A Szerbiai Nemzeti Bank javaslatát minden szerbiai kereskedelmi bank elfogadta, és ennek köszönhetően a svájci frankban eladósodott polgároknak megkönnyítik a tartozásaik rendezését. Augusztus elsejétől az érintett személyek elmehetnek a bankba érdeklődni a fizetési feltételekről és az év végéig eldönthetik, hogy elfogadják-e a könnyítési ajánlatot. Az eddigi 400 frankos részletek helyett 330 frankot törleszthetnek havonta az elkövetkező három évben, viszont azt követően 415 svájci frankot kellene fizetniük.

Draginja Đurić, a Banca Intesa végrehajtó bizottságának elnöke és a Szerbiai Bankszövetség igazgatóbizottságának elnöke szerint a hároméves késleltetés egy konkrét és hasznos segítség az ügyfeleknek.

„Igaz, hogy ezzel tőkét veszítünk, de az a fontos számunkra, hogy nem emelkedik a nem törlesztett hitelek száma”– mondta Đurić.

A bankszövetség azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy ne próbálkozzanak a bankok beperelésével, mert nincs sok kilátás arra, hogy sikerrel járjanak. Horvátországban az elégedetlen ügyfelek pert nyertek a bankok ellen, de a szerbiai jogrendszer, amely elveti a kollektív vádat, lehetetlenné teszi a bírósági eljárás sikerét, magyarázta Veroljub Dugalić, a Szerbiai Bankszövetség főtitkára.

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója kijelentette, hogy mindenkinek megfelelő mértékben felelősséget kell vállalnia tetteiért.

„Nem szabad irreális elvárásokat támasztani, hogy valaki átveszi a teljes felelősséget és az összes hitelt visszafizeti a polgárok helyett. Mindenkinek a legtöbbet kell nyújtania, s leküzdheti a nehézségeket és akkor elindulhatunk a fejlődés útján”– jelentette ki Tabaković.

A Szerbiai Bankszövetség egységesen elfogadta a Szerb Nemzeti Bank indítványát, és a Szerbiában működő 31 kereskedelmi bank mindegyike támogatja a polgárok gondjait enyhítő javaslatot.