2024. április 26., péntek

A polgárok többnyire nem ismerik saját jogaikat

Az elmúlt három hónapban 141 esetben keresték fel a helyi közösségekben tevékenykedő polgári jogvédőket

A polgárjogokat, valamint a tulajdonjogi viszonyokat érintő kérdésekkel keresték fel legtöbben az ombudsmant és munkatársait az áprilistól júniusig tartó időszakban, a helyi közösségekben végzett munkájuk során, tudtuk meg Zlatko Marosiuk szabadkai ombudsmantól. A tulajdonjogi kérdések esetében a polgárokat legtöbbször a rendezetlen tulajdonjogi viszonyok érdekelték, amikor nem volt pontosan meghatározva az ingatlanok mezsgyehatára, nem rendezték a szántóföldek eladása után a tulajdon átírását, illetve gondok merültek fel a bérbe vett földek megművelésével. De mint azt Marosiuk a három hónapi munkájukról készített jelentésben kiemelte, szerződésszegésről is szó esett, egy esetben ugyanis megtörtént, hogy az eladott kecskéért nem fizetett a vásárló.

– Előre meghatározott munkaidőben voltunk jelen a helyi közösségekben. Minden helyi közösségben egy hónapban egy napot töltöttünk. Összesen 141 polgár fordult hozzánk panasszal, de például Dušanovón, illetve Györgyénben senki nem keresett fel minket. Ugyanakkor Hajdújáráson 26-an nyújtottak be panaszt, Tavankúton pedig 23-an. Ez is mutatja, igény van arra, hogy a jogvédők személyesen vegyék fel a kapcsolatot a polgárokkal – emelte ki Zlatko Marosiuk. Elmondta, elsősorban jogi kérdésekkel keresték fel őket, így például tőlük kértek segítséget azok a polgárok, akik a tavankúti Golden Gardenben már hat hónapja nem kaptak fizetést, ugyanakkor felkeresték őket annak a több mint 300 idénymunkásnak a nevében is, akik Nagyfényről, Újzsednikről és Csantavérről utaztak a kúlai egyetemista szövetkezeten keresztül, hogy Bácskeresztúron szedjék és válogassák a paprikát, de akiknek a munkáját soha nem fizették ki. Elmondta, olyan témában is segítséget kértek, ami ugyan nem a jogvédők hatáskörébe tartozik, mégis igyekeztek segítséget nyújtani.

– Tisztában voltunk azzal, hogy faluhelyen nagyon nehéz a megélhetés, de teljesen más, amikor személyes problémákkal ismertetik meg az embert. Sajnos sok esetben a polgárok nem is tudják, hogy milyen jogaik vannak, milyen támogatásra jogosultak, ezért igyekeztünk tájékozatni őket, segíteni a dokumentumok beszerzésében, hogy kérvényezhessék a szociális támogatást azok, akik arra rászorulnak – mutatott rá a szabadkai ombudsman.

Elmondta, a problémák többségét, amit csak lehetett, a panasz benyújtásával egy időben igyekeztek megoldani.
Az ombudsman elmondta, július és augusztus folyamán nem látogatják a helyi közösségeket, hiszen a falvakban folynak a betakarító munkálatok, ugyanakkor ez a szabadságok ideje, de szeptembertől ismét meghatározott napokon tehetnek majd náluk panaszt a polgárok a saját lakhelyükön.

Kilenc esetben a Telefonija Rt. vállalat ellen tettek panaszt a polgárok, amely 12 helyi közösségben fektette le a gázvezetékeket. Annak idején az önkormányzaton belül alakult egy kárbecslő bizottság, amelynek az lett volna a feladata, hogy mind a 12 helyi közösségben felmérje a gázvezetékek lefektetése során kialakult károkat, ám ez a bizottság a meghatározott 12 hónap alatt nem tudta elvégezni a feladatát, időközben pedig a Telefonija Rt. vállalat csődeljárás alá került, magyarázta Ljiljana Vuković Simić szabadkai ombudsman-helyettes. Mint kiemelte, a Srbijagas, valamint a Tartományi Nagyberuházási Alap közösen vállalta, hogy kifizeti a gázvezetékek lefektetése során kialakult károkat az érintett polgároknak.
– A Srbijagasban már a szükséges dokumentumok beszerzésének a végén járnak, vagyis hamarosan értesíteni fogjuk az érintett polgárokat, hogyan valósíthatják meg jogaikat ebben az ügyben – emelte ki az ombudsman-helyettes.