2024. május 8., szerda

Középkort idéző cserkésztábor

A kishegyesi Welker-tanya ismét benépesül – százötven cserkészt és érdeklődőt várnak a szervezők

A jövő héten ismét benépesül a kishegyesi Welker-tanya, július 26-tól augusztus 3-ig tart ugyanis az Észak-Bácskai Magyar Cserkészegyesület idei nyári tábora, amellyel a középkort szeretnék fölidézni, de XXI. századi szemmel. Kecskés Endrétől, az egyesület elnökétől kérdeztük, hogy hogyan is fog ez működni.

– Ez úgy fog kinézni, hogy minden őrsnek lesz üzenőfala, mint a facebookon, de ez a fal szó szerint fal lesz. Az internetes fogalmakat próbáljuk középkori módszerekkel megvalósítani. Természetesen lesznek úgynevezett hagyományos tartalmak is: kézműves-foglalkozások, sok sportvetélkedő, pajzsot is készítünk majd, és tetszés szerint lehet íjászkodni, lesz iránytűs kincskeresés, táncház, barangolások, éjszakai túrák a csillagképek megismerésével, csónakázás, tutajkészítés és fürdés minden mennyiségben a tanya közelében levő tavon és tábortűz. Százötven cserkészre és érdeklődőre számítunk, mert nem csak cserkészek jöhetnek, s a cserkészszervezetek jelentkezése alapján eddig már több mint hetvenen vagyunk. Akit tehát érdekel a sátorozás, még jelentkezhet. Magyarországi és horvátországi vendégekre is számítunk – hallottuk Kecskés Endrétől.
A tábor tehát alapvetően sátorozást fog jelenteni, a kisebbek miatt azonban kötelező a szilárd épület is, arra az esetre, ha rosszra fordulna az idő.
– Erre van is lehetőség, az idén is sokat dolgoztunk a tanyán és környékén. A fiatalokkal és az Agriromagna munkásaival hat hétvégén rendeztük, takarítottuk a tanyát. Az a nem titkolt tervünk, hogy egy cserkésztelepet alakítsunk ki itt, mégpedig olyat, amely több turnusban is tudja fogadni a cserkészeket és a táborozni vágyókat. Ehhez azonban még meg kell oldani a világítást és a vízellátást. A tanyán ugyanis nincs villanyáram. Nem szeretnénk vezetékes áramot vezetni a tanyára, ezért vagy napenergiával, vagy szélenergiával kellene megoldani ezt a kérdést. Ehhez természetesen már nagyobb támogatásra lenne szükség – mondta az elnök, megemlítve, hogy a tábor megszervezésében segítségükre volt a nagycsaládosok egyesülete, a Női Fórum, a kerámiatelep, az íjászegyesület, a tűzoltóság, a Vöröskereszt, a művelődési egyesület és az iskola. Fő támogatójuk pedig továbbra is az önkormányzat és az egyház.