2024. április 26., péntek

Átszervezés vagy csőd?

A Jugoremedija dolgozói félelemmel várják a huszonhetedikét

A nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár dolgozói attól félnek, hogy július 27-én nem fogadják el a Radovan Savić csődeljárási igazgató és a szlovák Imuna társaság által benyújtott átszervezései tervet, ami gyakorlatilag a gyár csődjét jelentené. Szerintük ez a szlovákok malmára hajtaná a vizet, akik így kedvezőbb feltételek mellett kaphatnák meg a nagybecskereki gyógyszergyárat. A Ravnopravnost mozgalom tegnap arra emlékeztetett, hogy a gyár tulajdonának a 42 százaléka állami tulajdonban van, és hogy újabb 460 dolgozó kerülhet az utcára. A dolgozók félelme indokolt, mert az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a gyárak nagy része a csőd után került új tulajdonos kezébe.

Zdravko Deurić, a Jugoremedija egykori igazgatója tegnap közölte, hogy az Imuna még nem fizette be az átszervezési tervhez szükséges kétmillió eurót. Ha bejelentik a Jugoremedija csődjét, akkor a gyógyszergyár elveszíti több gyógyszer gyártási jogát, amit, ahogy fogalmazott, „épeszű ember nem engedhet meg”.

Branislav Markuš, a hitelezők közgyűlésének elnöke szerint a dolgozók többször is figyelmeztettek a lehetséges végkimenetelre, de sem a helyi önkormányzat, sem pedig a 42 százalékos tulajdonrésszel rendelkező állam nem tett semmit ennek meggátolására. Elmondta, hogy az Imuna kompániának bérleti szerződést kínáltak, de ezt a szlovákok nem fogadták el. A dolgozók és részvényesek egy csoportja is megpróbálta benyújtani a maga átszervezési tervét, de erre nem kerülhetett sor, mert nem sikerült maguk köré gyűjteni elegendő kinnlevőséggel (30 százalék) rendelkező hitelezőt.

A Jugoremedija vagyonának értékét 2,2 milliárd dinárra becsülik, tartozásuk eléri a 2,6 milliárd dinárt, számlájukat 2011 novemberében zárolták.