2024. április 26., péntek

A horvát katolikus egyház bocsánatkérésre szólítja fel a miniszterelnököt

A Horvát Püspöki Konferencia bocsánatkérésre szólította fel Zoran Milanović miniszterelnököt, aki azt vetette a katolikus egyház és a Horvát Demokratikus Közösség nevű ellenzéki párt szemére, hogy "húsz éven keresztül védelmezték a bűnözőket" - írja a HBK internetes honlapján.

A püspöki konferencia tagjai hétfőn üléseztek. A tanácskozáson úgy döntöttek, hogy magyarázatot kérnek a miniszterelnöktől emiatt a kijelentés miatt, és bocsánatkérést várnak el tőle az "őket ért sérelemért, rágalomért és jó hírnevük megsértéséért".
A Večernji list című horvát napilap írása szerint ez volt a püspöki kar első reagálása a még egy júniusi kormányülésen elhangzott vádra. 
A kormányfői hivatal nem kívánta kommentálni a HBK felszólítását. 
A Vigilare nevű, konzervatív értékeket valló szervezet még június 28-án nyílt levelet intézett a miniszterelnökhöz. Ebben kifejtette: a szociáldemokrata párti Zoran Milanović nagyon kemény szavakat használt egy olyan vallási közösség tagjaival szemben, amely a lakosság 90 százalékát alkotja. Véleményük szerint a miniszterelnöknek nincs felhatalmazása arra, hogy általánosítson és konkrét bizonyítékok nélkül megvádoljon bármilyen szervezetet, különös tekintettel a katolikus egyházra. Ezért felszólították, hogy ha tudomása szerint valaki bűnt követett el, akkor nevezze meg és jelentse fel az államügyészségnél.
A miniszterelnök vitatott kijelentése azzal lehet összefüggésben, hogy a kormányülésen arról a törvénymódosításról vitáztak, amelynek alapján Horvátország csak a 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt körözött személyeket adja ki az Európai Unió más tagállamainak. A törvényt azóta el is fogadták.