2024. április 26., péntek

Letartóztatások az árutartalékok miatt

Goran Tasić, a Köztársasági Árutartalékok igazgatója: A silókat augusztus közepéig ki kell tisztítani a szennyezett kukoricától

A požarevaci rendőrség pénteken letartóztatta a nabrđei Goran M.-met (1961), a Žitostig vállalat igazgatóját, annak alapos gyanújával, hogy engedély nélkül adott el kukoricát a Köztársasági Árutartalékokból. Ugyanakkor közokirat-hamisítás gyanújával őrizetbe vették Svetlana B. (47), Goran M. (44) požarevaci, valamint Dajan R. (40) bratinaci lakosokat is. Az igazgató a rendőrség gyanúja szerint 2010 és 2013 között az árutartalékokból 190 930 kilogramm kukoricát adott el a požarevaci Union MZ vállaltnak, 90 630 kilogrammot pedig egy nabrđei termelőnek adott át gabonatartozás címén. A vállalat másik három gyanúsítottja a rendőrség szerint hamis adatokat továbbított a silókban tárolt kukoricáról a Köztársasági Árutartalékoknak. Az árutartalékokat 190 930 kilogramm kukoricával, vagyis megközelítőleg 4,1 millió dinárral károsították meg.

A Žitostig igazgatóját további három gyanúsítottal előállították áprilisban is, annak gyanújával, hogy 2011 és 2012 között a Köztársasági Árutartalékok jóváhagyása nélkül, a megkötött szerződést figyelmen kívül hagyva eltulajdonított 13,4 millió kilogramm búzát 380 millió dinár értékben. Az igazgató ellen júniusban is bűnvádi feljelentést tettek, ugyanis a gyanú szerint hivatali helyzetével visszaélve az újvidéki Agroglob vállalat által megőrzésre beadott 1 millió értékű gabonát saját célra használta fel.

Goran Knežević mezőgazdasági miniszter a letartóztatásokkal kapcsolatban bejelentette, hogy a Köztársasági Árutartalékok vizsgálata szerint 80 ezer tonna kukorica és búza tűnt el. Ez megközelítőleg 20 millió euró kárt jelent.

– Még további 26 silót ellenőriznünk kell, ugyanis valami furcsa csoda folytán az első ellenőrzés alatt áru-adásvétel történt – mondta a tárcavezető.

Szavai szerint az általuk elvégzett vizsgálat adatait továbbítani fogják az illetékeseknek, mindenekelőtt a belügyminisztériumnak, és akiről kiderült, hogy törvényt sértett, súlyosan megbüntetik. Mint megjegyezte, ehhez hasonló vizsgálatra 10 éve nem került sor.

A Köztársasági Árutartalékok ugyanakkor megkezdte az idei gabona fogadásának előkészületeit. Ennek érdekében egy akciót jelentettek be, miszerint mindenki, aki kölcsönöz a megmaradt 25 ezer tonna kereskedelmi, ám aflatoxinnal szennyezett kukoricából, amelyet az Állategészségügyi Felügyelet ellenőrzésével alakítanak át majd takarmánnyá, az egy kilogrammnyi kukorica helyett 800 gramm kukoricát lesz köteles visszaszolgáltatni az idei termésből.

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának szakemberei az ellenőrzés során több siló falán találtak olyan gombaspórákat, amelyek képesek megfertőzni az új gabonát. Kiemelik, hogy az idei termés raktározása előtt a silókban fertőtleníteni kell mindent, ami kapcsolatba került az aflatoxinos kukoricával. Goran Tasić, a Köztársasági Árutartalékok igazgatója szerint ezért mielőbb fel kellene használni a szennyezett kukoricát, hogy augusztus közepére felkészültek legyenek az idei kukoricatermés befogadására.