2024. április 26., péntek

Késik, de nem marad el

Augusztus helyett szeptemberben avatják fel a zentai Jézus Szíve Templom Feldbachból átköltöztetett és felújított orgonáját

A pályázati pénzek késése miatt tolódik az orgonaátadás. Hangszer hiányában az augusztusban szokásos egyházzenei fesztivált is szeptemberben tartják. Az orgona egy része már a zentai templomban van: áll a központi orgonaszekrény, két szélláda, egy motor és két sípsor a helyén van. A többi alkatrész augusztus első felében érkezik.

Borbély Zoltán, a zentai Jézus Szíve Templom orgonaépítési projektumának szakmai vezetője elmondta, hogy a pénz megvan az orgonára, az orgonaépítő mester a pályázati pénzek késése miatt nem tudta vállalni az augusztusra tervezett átadást:

– Senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy nem lesz orgona, vagy hogy esetleg másra költöttük a pénzt. A pénz megvan, mégpedig az IPA Határon Átnyúló Együttműködési programjából, a Tartományi Tartalékalapból, a zentai önkormányzattól, ezen kívül magánszemélyektől és szervezetektől is kaptunk támogatást, valamint a jótékonysági rendezvényeken folyt be pénz, a gyűjtést tehát be is rekesztettük. Mint tudjuk, az orgonát Feldbachból kaptuk, tavaly januárban szerelték le és szállították át Taksonyba Varga László orgonaépítő mesterhez, és az ott várja, hogy egy teljes átalakításon, felújításon átesve beszereljék új otthonába, a zentai Jézus Szíve Templomba. A hangszer átadásával azért késünk, mert az IPA-s és a tartományi pénz is a vártnál később érkezett, vagyis az orgonaépítő mester nem rendelhette meg az alkatrészeket, így a beépítésük is csúszik. Ez sokunkat hozott kellemetlen helyzetbe, mert június 7-ére, majd később augusztus elejére terveztük az orgonaátadási ünnepséget, augusztus 15-étől pedig megtartottuk volna az Egyházzenei Fesztivált. 

A koncertidőpontokat már januárban egyeztettük a művészekkel, most pedig az egész szervezést elölről kell kezdenünk. Az orgonaépítővel való megbeszélés után az orgonaépítési projektben résztvevőkkel abban állapodtunk meg, hogy a szeptember 8-a és 22-e közötti időszakban adjuk át az orgonát. Az orgonaépítő egyébként szorgalmasan dolgozik, egyelőre odahaza, Taksonyban készíti elő, rakja össze a szükséges alkatrészeket, hogy azután augusztus közepétől a helyszínen csak be kelljen építenie. Az orgonaépítő úgy nyilatkozott, hogy a munka 90 százalékát már elvégezte, tizenegyezer munkaórája van benne, és még kb. ezer munkaóra hiányzik a befejezésig. Az orgona egy része egyébként már itt van a zentai templomban: áll a központi orgonaszekrény, két szélláda, egy motor és két sípsor a helyén van. Ezek a részek idén februárban jöttek. A többi alkatrész augusztus első felében érkezik. Az orgonával kapcsolatban sokan felteszik a kérdést, hogy akkor ez most új lesz vagy régi. Én újnak mondanám, régi és új alkatrészek felhasználásával. Mindkét leszerelt orgona használható részeit megtartottuk, és újakkal bővítettük. Részben új szélládái lesznek, új játszóasztalt csináltatunk hozzá, amit a templomban a szentélyhez közel helyezünk el, hogy koncertek alakalmával a közönség láthassa az orgonaművészt, a teljes sípanyagot felújítjuk, az elektromágneseket mind lecseréltetjük, tehát szinte új orgonát kapunk. Ez egy korszerű hangszer lesz, melynek köszönhetően komoly hangversenyeknek, s egyéb rendezvényeknek adhat otthont a Jézus Szíve Templom. Az új orgona fogadására tavaly ősszel felújították a templom kórusát, a régi orgona javításához kialakított aknát megszüntették, a játszóasztal leszerelésével keletkezett hiányt a mellvéden kipótolták, új hajópadlót raktak, bevezették a majdani orgona villamos vezetékeit, és az egészet átfestették. Idén nyáron Grácból hazaköltözünk a családommal. Mivel a feleségem és én is egyházzenészek vagyunk, számunkra a Jézus Szíve Templom új orgonája létkérdés, de ugyanakkor Zenta, s a tágabb értelemben vett régió gyümölcsöző művelődési és hitéletének záloga is.