2024. április 26., péntek

Átkutatták Morales gépét, de Snowdent nem találták

Leszállásra kényszerült Bécsben a bolíviai elnök repülőgépe, mert több európai ország nem engedélyezte áthaladását a légterén, „technikai okokra” hivatkozva, de a bolíviai kormány szerint igazából arra gyanakodtak, hogy a fedélzetén rejtőzködik Edward Snowden, a hazájában kémkedéssel vádolt amerikai informatikus.

Evo Morales elnök Moszkvából volt hazatérőben, amikor a gép személyzete értesült, hogy meg kell változtatni a repülési tervet. Az államfő és munkatársai fél napot töltöttek akaratuk ellenére Bécsben. Az osztrák vámosok tegnap hajnalban átvizsgálták a schwechati reptéren veszteglő gépet, de Snowdent nem találták a fedélzeten. A bolíviai elnök kíséretében utazott kabinetjének hat tagja, őket az útlevelük alapján azonosították. Az osztrák minisztérium hangsúlyozta, hogy Morales beleegyezett gépének átvizsgálásába.

Az elnök, aki a földgázexportáló országok találkozóján vett részt az orosz fővárosban, még Moszkvában azt mondta: Bolívia megfontolná Snowden esetleges menedékkérelmét.

A légtere használatát megtiltó országok között volt állítólag Franciaország, Spanyolország és Portugália, de francia kül- és légügyi tisztviselők később azt állították, nem igaz, hogy Párizs sem engedélyezte az átrepülést, a különgép soha nem állt ilyen tilalom alatt. Morales újságírókkal közölte, hogy a spanyol hatóságok is át akarták kutatni a gépét, ő azonban ezt megtagadta. Madridban azt állítják, hogy még kedden engedélyt adtak az átrepülésre.

A bolíviai elnök élesen bírálta az Egyesült Államokat és az érintett nyugati országokat. Úgy fogalmazott: az eset amerikai provokáció volt és kísérlet arra, hogy megfélemlítsék Bolíviát és más latin-amerikai országokat, illetve mindazokat az országokat, amelyek „nem akarják alávetni magukat az Egyesült Államoknak”.

Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) ugyancsak éles szavakkal követelt magyarázatot Morales gépének ügyében az érintett nyugat-európai országoktól. „Semmi sem igazolhatja, hogy egy ország legmagasabb hivatalának betöltőjével ilyen tiszteletlenül bánjanak” – jelentette ki Washingtonban a szervezet főtitkára, José Miguel Insulza, aki szerint az eset veszélybe sodorta az elnök életét.

Bolívia ENSZ-nagykövete agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette az esetet, és bejelentette, hogy országa Ban Ki Munhoz, a világszervezet főtitkárához fordul az incidens miatt. Sacha Llorenti Genfben újságíróknak azt is hangsúlyozta: nem kételkedik abban, az Egyesült Államokból érkezett az az utasítás, hogy az elnöki különgépet az útirány megváltoztatására kényszerítsék. A dél-amerikai elnökök rendkívüli értekezletet tartanak az ügy miatt – jelentette be Bolívia ENSZ-nagykövete. Bolívia és Latin-Amerika méltósága forog kockán – jelentette ki Sacha Llorenti.