2024. április 26., péntek

Vajdasági vágta július 27-én

Szeptemberben kerül sor a hatodik Nemzeti vágtára Budapesten, melyen a legjobb vajdasági magyar lovasoknak is alkalmuk lesz részt venni, hiszen az idén először Vajdaságban is rendeznek előfutamot.

Bunford Tivadar, a szabadkai Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta, a vajdasági előfutamra a zobnaticai lovaspályán kerül sor, ahol jelenleg is folynak a munkálatok, rendbe teszik a lovaspályát és felújítják a vendéglátóegységeket is.

– Összeállt az előfutam programja is, mely július 27-én kerül megrendezésre. Délután fél kettőkor lesz az ünnepélyes megnyitó, fél háromkor pedig kezdetét veszik a futamok. Hat előfutam lesz, a körök győztesei pedig továbbjutnak a döntőbe. Ezután lesz egy mintegy négyórás szünet, hogy a lovak megpihenjenek, addig viszont a közönséget Bugacpusztáról érkező csikósok lovasbemutatói, ügetőfutamok, fogathajtó versenyek szórakoztatják, este pedig a budapesti Operettszínház néhány művésze lép fel. A nemzeti vágta történetében először lesz nemzetközi vágta is, így a nem magyar nemzetiségű lovasok is versenyezhetnek. Zobnaticán hat ilyen lovas mérkőzik meg egymással, a legjobb pedig két hetet tölt majd Budapesten, Bábolnáról kap sági arab lovat, ezzel edzhet és részt vesz a budapesti nemzeti vágta nemzetközi futamán is, ahol megmérettetheti magát öt másik ország versenyzőjével. Ennek a kategóriának a legjobb lovasai magán a nemzeti vágtán is indulnak szeptemberben – számolt be a részletekről Bunford.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke az esemény kapcsán kiemelte, ez egy újabb kapocs, ami összeköti az itteni magyarságot a más országokban élő magyarsággal.

– Szeretnénk minél több települést bekapcsolni ebbe az eseménybe, és úgy véljük, mintegy huszonöt-harminc település lovasai versenyeznek majd Zobnaticán, illetve szeretnénk, ha minél tömegesebb rendezvénnyé nőné ki magát, melyből hagyományt tudunk teremteni. Ez egy olyan dolog, ami biztosítja azt, hogy hírét vigyük a vajdasági magyarságnak a Kárpát-medence minden irányába. A nemzetközi vágtán hat ország lovasa indul, s sikerült kiegyeznünk a budapesti szervezőkkel, hogy Szerbia is legyen részese a nemzetközi vágtának, ahol a versenyzők saját országuk népviseletében egy színpompás eseménnyel gazdagítják a nemzeti vágtát.

Pál Károly még elmondta, támogatók segítségével szeretnék úgy megszervezni a vajdasági vágtát, hogy az előfutamra ne legyen nevezési díj és a rendezvényre kilátogatók számára se legyen belépődíj.

A vajdasági előfutamon harminchat versenyző indulhat, és a következő két hétben még lehet jelentkezni rá a Háló Alapítvány irodájában. Az egyetlen kitétel, hogy angol telivérek és profi lovasok nem versenyezhetnek.