2024. április 26., péntek

Romák elleni támadás(ok) Csentán

Az incidensek mielőbbi tisztázását követeli a nagybecskereki jogvédőhelyettes

Sajtóértesülések szerint szerdán a csentai Petrov család házára ismeretlen személy(ek) házi készítésű bombát dobott (dobtak). Szerencsére senki sem sérült meg, mert a ház a támadás pillanatában üres volt. Viszont komoly anyagi kár keletkezett, betörtek az épület ablakai, egy helyiség pedig teljesen kiégett.

Állítólag az elmúlt mintegy egy év alatt ez volt már a második támadás a roma család ellen. Mindezek nem hivatalos információk, ezért Traian Pancarichan nagybecskereki polgári jogvédőhelyettes nem akar találgatni az eset hátterével kapcsolatban, emlékeztet azonban, hogy 2012. július 31-én már történt egy incidens Csentán, amikor I. V.(30) megverte a roma származású Đ. P.-t (69) és unokáját Ž. P.-t (10). A kislánynak ekkor eltört a karja, és a nagyanyja is megsérült. Ha kiderül a kapcsolat a két eset között, akkor az a jogvédőhelyettes szerint mindenképpen súlyosbító körülmény, és egyben gondba ejtő is, mert arra utal, hogy az állam nem bír – vagy nem akar – az embereknek biztonságot és védelmet nyújtani. Ezért szerinte az államnak sürgősen intézkednie kell(ene), hogy meggátolja a település közbiztonságának további romlását. Mert az ilyen esetek növelik a polgárok félelmét, és veszélyeztetik a nemzetek közötti viszonyokat.

A jogvédőhelyettes szerint végső ideje, hogy az illetékesek felelősségteljesebben viszonyuljanak az ilyen események iránt. Elsősorban azt reméli, hogy a lehető legrövidebb időn belül felfedik a csentai eset(ek) hátterét és indítékát, s értesítik arról a közvéleményt, végső fokon pedig a bűncselekmények elkövetői méltó büntetést kapnak – áll Traian Pancarichan nagybecskereki polgári jogvédőhelyettes tegnapi közleményében.