2024. május 5., vasárnap

Lassan „visszaszivárog” a magtárakba az ellopott gabona

Egy hónap határidőt kaptak, hogy feltöltsék a hiányzó gabonával magtáraikat azok, a Köztársasági Árutartalékok részéről felhatalmazott raktárak, amelyekből szőrén-szálán eltűnt mintegy 80 ezer tonna búza és kukorica – írja a Blic. Rasim Laljić kereskedelmi miniszter a lapnak elmondta, hogy bizonyos mennyiséget már visszavittek a visszaélésen tetten ért magtárakba. A felelősök ellen bűnügyi feljelentést tettek.

– A magtárak tulajdonosai már pótolták a hiányzó búza és kukorica egy részét, egy hét múlva pedig kezdődik az aratás, így arra számítunk, hogy a most learatott kenyérgabonából megtéríthető majd a lopás okozta kár – jelentette ki a miniszter.

Emlékeztetőül, a felügyelőség a Köztársasági Árutartalékok 77 felhatalmazott raktárában végzett ellenőrzést. Kiderült, hogy a 77 magtár közül 17-ből teljesen, vagy nagy mennyiségben hiányzott a megőrzésre leadott búza és kukorica. További két raktárban egyéb tárolási szabálytalanságokat fedeztek fel. A vizsgálat kiderítette, hogy 46 ezer tonna búza és kb. 32 ezer tonna kukorica hiányzik. Az államnak okozott kárt 20 millió euróra becsülik.