2024. április 26., péntek

Októberig sem tartunk ki

Az LDP követeli a költségvetési kiigazítás visszavonását

A költségvetés kiigazítási javaslatának a parlamenti eljárásból történő visszavonását követelte a kormánytól a Liberális Demokrata Párt, értékelésük szerint, ugyanis, amennyiben ezt elfogadják, a közpénzek nem tartanak ki októberig sem.

Čedomir Jovanović pártelnök sajtótájékoztatóján elmondta, a javasolt átütemezés nem más, mint arra irányuló kísérlet, hogy a hatalom „néhány további hónapot vásároljon”. Szerinte most már szemmel látható, hogy előrehozott választások lesznek az országban.

„A javasolt kiigazítás a kormány tehetetlenségét és felelőtlenségét mutatja, ami egyben a tisztelet hiányáról is tanúskodik a társadalom irányában, emellett felveti a hatalom alkalmasságának kérdését, hogy a fennálló gazdasági válsággal szembesüljön” mondta.

Mint hozzátette, az eddigi mutatók alapján Szerbia költségvetési hiánya 215 milliárd dinár lesz, és azt indítványozta, hogy a kormány átütemezési javaslatát vonja vissza, mert az semmilyen támogatást nem biztosít a szociálisan leginkább veszélyeztetett polgároknak és a termelői szférának.

Jovanović szerint ha továbbra is ilyen ütemben növekszik a közadósság, akkor azt már az év második felében sem leszünk képesek törleszteni.

Az LDP szerint a kormánynak végre kell hajtania a nyugdíjalap reformját, át kell alakítania a közszférát, elsősorban a közvállalatokat, és meg kell állapítani, mennyi foglalkoztatottra van reálisan szüksége a közszférának. Ezt követően megállapodásra kell jutni a Nemzetközi Valutaalappal és adóreformot kell végrehajtani.

A pártelnök szerint a kormány megszorítási csomagjából kimaradtak mindazok az intézkedések, amelyek szükségesek lennének a gazdasági válságból való kilábaláshoz, ami szerinte annak bizonyítéka, hogy a kormánynak nincs ereje és nem képes felelősséget vállalni e probléma megoldásához.

A szerb kormány kedden fogadta el az idei köztársasági költségvetés módosítási javaslatát. Az államháztartási hiányt 178,3 milliárd dinárra növelték és kikötötték, hogy az nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékát. A 2013-as költségvetés első változatában 132,3 milliárd dinárban határozták meg a hiányt. A költségvetés módosításában 36 milliárd dináros megtakarítást irányoztak elő.

A költségvetés módosítása fontos részét képezi az átfogó gazdasági reformnak, amelyet folyamatosan fognak végrehajtani. A gazdasági reform keretében stabilizálni szeretnék a köztársasági költségvetést, és fejlesztenék a szerbiai üzleti légkör és megreformálnák a közszektort.