2024. április 26., péntek

Már a művelődési házból is kiszorul a kultúra?

A gazdasági nehézségek idején hallhattuk, láthattuk, hogy a kiadások csökkentése végett elsőként azoktól vonják meg a támogatást, akik jelentős pénzügyi hasznot nem hoznak, logikus megoldás. Csakhogy ide tartoznak azok is, akik a kultúra és a művészet oltárán áldoznak, s közülük kerülnek ki azok, akik olyan értéket hoznak létre, amely semmilyen papír ingadozásához nem mérhető. Megtanultuk, hogy a rövid távú befektetések előnyt élveznek a döntés születésénél, hiszen minden politikai vezetésnek érdeke, hogy a látványos tettekre az ő idejében kerüljön sor. Arra azonban ritkábban látunk példát, hogy a gazdasági megoldás olyan látványosan élvezzen előnyt a kultúrával szemben, mint a horgosi művelődési ház újjáépítésének esetében.

2010-ben a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület kezdeményezésére megkezdődött a művelődési ház felújítása, az akkori ígéret szerint 2011. március 11-én, a falu napján lett volna az átadás. Az épület viszont még a mai napig sem készült el. Néhány héttel ezelőtt a lakosok ismét arra lettek figyelmesek, hogy munkások tevékenykednek a falu központjában álló épületben.

Takács József, a művelődési egyesület elnöke nyilatkozott az ügyről:

- A Bartók Béla MME a művelődési ház idejétmúlt rendeltetése miatt kezdeményezte az épület felújítását, amelyet Horgos helyi közössége is támogatott. Elsősorban a tetőszerkezet átépítése és a könyvtár – a törvény által előírtaknak megfelelően – földszintre való áthelyezése volt a cél. Ideiglenesen kiköltöztettük az ott működő civil szervezeteket, a könyvtárat, a zeneiskolát, az addig ott tartott kulturális rendezvényeknek is értelemszerűen új helyet kellett találni. Ez nagy érvágás volt a falu számára, de a megújulás reményében tettük meg a lépést. A Tartományi Nagyberuházási Alap azonban nem teljesítette az általa vállalt anyagi háttér biztosítását, ezért 2011 februárjában a munkálatok leálltak. 2013 májusában újraindult az építkezés. A szóbeli ígéret szerint december 31-én már átvehetjük az épületet, csakhogy azóta új feltételek is adódtak. Az utóbbi időben elterjedt a hír, és a helyi közösségben konkrét tárgyalások folytak, hogy egy vállalkozó igényt tartana bizonyos juttatás fejében az új könyvtár helyére. Kezünkbe került egy új építészeti terv a könyvtár beosztásáról, mely szerint vagy teljesen kiszorulna a művelődési házból, vagy az épület másik részébe zsúfolnák be, így viszont más szervezetektől is megvonná a működésükhöz szükséges teret, a rendezvények pedig ezáltal beszűkülnének. A könyvtárnak szánt helyen a tervrajz szerint egy iroda, egy igazgatói tárgyalóterem és egy garzonlakás épül majd. A magyarkanizsai vezetőség indítványozására folynak a tárgyalások ezekről a tervekről, de a horgosi helyi közösség tanácsának, az érdekelt intézmények, civil szervezetek és Horgos lakosságának megkérdezése nélkül.

Az önkormányzat a tervek megváltozását illetően még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot. Horgos helyi közösségének jelenlegi elnöke megerősítette, hogy a művelődési ház építési munkálatai folytatódnak.

- Nyilas Mihály polgármester ígéretet tett a kivitelezőknek a szükséges pénzeszköz előteremtésére. Volt, amelyik kivitelező ezt elfogadta, volt, amelyik nem. Az építkezés várhatóan jövő év januárjában fejeződik be, ám ez csak magára az épületre vonatkozik, a belső berendezés egyelőre még nincs a költségvetésbe kalkulálva.

A József Attila horgosi fiókkönyvtár sorsát illetően a helyi könyvtáros, Virág Ibolya elmondta, hogy a könyvállomány tárolására és a működéshez is megfelelő hely szükséges. Az újjáépítés megkezdésekor a Tisza Menti Vízművek jóvoltából nem kellett a könyvtári szolgáltatást szüneteltetni, de ez az épületrész csak ideiglenesen képes befogadni a több mint tizenkétezres könyvállományt, amely ráadásul folyamatosan gyarapodik. A könyvtár egyébként is fontos szerepet tölt be a falu kulturális életében. Mindamellett, hogy az iskolások itt szerzik be a házi olvasmányaikat, könyvtári órákra járnak, évente többször tartanak író-olvasótalálkozókat, irodalmi esteket. Jelenleg pedig épp Krúdy Gyula emlékére készült irodalmi kiállítás látható. Az adminisztrációs feljegyzések szerint idén januártól májusig összesen 3486 könyvet kölcsönöztek ki, azzal hogy Virág Ibolya hozzáfűzte, a nyári hónapok a legforgalmasabbak, az emberek többet vannak szabadságon, a gyerekek pedig szorgalmasan készítik a nyári olvasó naplójukat.

Takács József is azon a véleményen van, a közösség érdeke, hogy a könyvtár megfelelő helyet kapjon.

- A könyvtárnak a művelődési házban a helye, nem a Kárász kastélyban, nem az ifjúsági otthonban, és nem a vízművek épületében, ahogyan a gazdasági vállalkozásnak pedig nem a helyi járulékból felépített épületben van a helye. Azzal, hogy kiszorítjuk a művelődést és a kultúrát ápoló szervezeteket a művelődési házból, mi magunk járulunk hozzá, hogy szétmorzsolódjon a közösségünk. Mióta használaton kívül van a művelődési ház, a horgosiak tanácstalanul szemlélik az eseményeket. A szemünk előtt épülnek le nemcsak a kulturális rendezvényeink, hanem a már az ott működő egyesületek, csoportok is kezdenek széthullani, mert nincs más alkalmas helyszín a működésre. Ezért a nyilvánossághoz fordulunk segítségért. Amikor a magyar kultúra ellen folytatnak tevékenységet, azt nem lehet szó nélkül hagyni, és itt a Magyar Nemzeti Tanács figyelmét is felhívnám az eseményekre.

A művelődési ház fenntartására irányuló gazdasági megoldást kínáló lehetőség nem minden esetben rossz. Az épület egyes részeiben akár helyet kaphat egy ilyen vállalkozás is, viszont azt nem szabad megengedni, hogy a kulturális intézményektől, szervezetektől vonják meg a szükséges működési teret, mert azzal felbecsülhetetlen kárt tehetnek egy közösségben.