2024. április 26., péntek

Átmeneti szállás időseknek

A nyári hónapokban nagyobb igény mutatkozik a házi ápolásra és az idősek ellátására

A megnövekedett igény miatt, illetve a nyári időszakra való tekintettel a Gerontológiai Központban a nyár folyamán e hónap 24-étől lehetőség nyílik az átmeneti szállás igénybevételére.
– Ez a szolgáltatásunk már több éve működik, és egyre nagyobb igény mutatkozik rá, hiszen az emberek többsége nem tudja kellőképpen gondját viselni hozzátartozóinak a nyaralás alatt, így erre az időre mi szállást kínálunk. Ki kell emelnem, hogy általában viszonylag jó egészségnek örvendő idős emberek elhelyezéséről van szó, akiknél sokszor a gyógyszer adagolását kell felügyelni. Nem a súlyosabb vagy ágyban fekvő személyek elhelyezését kérik, bár erre is fel vagyunk készülve, hiszen ezek az emberek általában már intézményes ellátást kapnak. Az sem ritka eset, hogy azok az idősek, akik eljönnek egyszer hozzánk, itt is maradnak, hiszen jól érzik magukat a saját generációjuk körében – mutatott rá Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója.
Megtudtuk, mintegy 10 személy számára tudnak átmeneti szállást nyújtani. Az igazgató elmondta továbbá, hogy a nyári időszakban arra is felkészültek a közmunkákon keresztül, hogy azoknak az idős személyeknek segítsenek, akik nem szeretnék elhagyni otthonukat. Vagyis a házi ápolásra és a ház körüli segítségnyújtásra is egyre nagyobb az igény.
– A nyár egy olyan időszak, amikor a szabadságok miatt csökkentett számú munkaerővel dolgozunk, a szolgáltatásaink iránt viszont nő az igény. A közmunkákon keresztül a köztársasági támogatásnak köszönhetően 20 személyt tudunk foglalkoztatni ebben a néhány hónapban, és további 8 egészségügyi nővért is alkalmazni fogunk, hogy teljes ellátást tudjunk nyújtani szolgáltatásaink felhasználóinak. Ugyanakkor a közmunkák okán városi eszközökre is pályáztunk további 10 személy foglakoztatására, ők az idős személyeknek a ház körüli munkákban tudnak majd segítséget nyújtani – magyarázta Ivanišević.