2024. április 26., péntek

Üzemel a körcsúszda

Az adai strandfürdőben megkezdődött a tényleges fürdőidény – A napokban felállítják a csúszdát a gyermekmedencében is

A községi Adica üdültetési közvállalat által működtetett adai strandfürdő bár hivatalosan június elsején nyitott, de a tényleges fürdőidény csak a nyári időjárás megérkezésével kezdődhetett el. A létesítményben három medence várja a vendégeket, továbbá az idénynyitóra elkészült a 62 méteres csúszó felülettel rendelkező körcsúszda is, valamint a hónap folyamán felállítják a gyermekmedence közepén az 5 méteres csúszdát a legkisebbeknek. Juhász Tibor igazgató elmondta, hogy a rossz idő miatt az első fürdőzők június 8-án nyitották meg a fürdőidényt, amelyre azonban idejében felkészültek. Az olimpiai medence javítása idejekorán befejeződött, és a hónap elejére feltöltötték, valamint ezzel párhuzamosan megépítették a körcsúszdát, amelyet a középső méretű (közismert nevén nyugdíjas) medencénél állítottak fel.
– A körcsúszda 62 méter csúszófelülettel rendelkezik, vízpumpával van felszerelve, amely biztosítja a vizet a kellemes csúszáshoz. A létesítmény 6,8 méter magas, 4 tonna vasat építettünk az állványokba, amelyek tartják a körcsúszdát. A létesítményt tartó betonalapba 21 köbméter betont és 250 kg ankert építettünk bele – magyarázta az Adica igazgatója. – A csúszda használata ingyenes, erre nem kell külön jegyet váltani. Aki belép a strandfürdőbe, az a belépőjeggyel jogosult a csúszda és a mindhárom medence használatára. A körcsúszdához a közvállalat állít őröket, akik ellenőrzik a csúszás folyamát, azaz meghatározott időközönként engedik lecsúszni a fürdőzőket, illetve ellenőrzik, hogy a csúszda végétől mindenki idejében távozzon, mielőtt a következő csúszó leérkezik. Ezzel szeretnénk elkerülni, hogy a fürdőzők egymásra csússzanak. A csúszdáról 6–8 másodperces időközökkel csúszhatnak le a fürdőzők. A kisebb csúszda is teljes egészében elkészült, a műhelyben van elhelyezve. Ez a csúszda 5 méteres csúszófelülettel rendelkezik. Június elsejére azért nem állítottuk fel, mert hideg volt az idő, és esett az eső, illetve a hónap folyamán bulik voltak és lesznek a strandfürdőben, amelyekhez a szervezők vizet kértek és kérnek a gyermekmedencébe. A következő bulit június 22-én tartják a medencében, amelyből másnap, 23-án leengedjük a vizet, és még aznap felállítjuk a csúszdát. A medence közepén lesz felállítva, s létrán mászhatnak fel a legkisebbek – közölte Juhász Tibor, aki hozzátette: az adai önkormányzat finanszírozta az olimpiai medence javítását, ami 4 millió dinárba került. A munkálatok egy részét közbeszerzési pályázat útján kiadták más vállalkozóknak, a fennmaradt részt pedig az Adica közvállalat végezte el. Az így megspórolt pénzt viszont visszaforgatták a körcsúszda megépítésébe, amely a kis csúszdával együtt 2,5 millió dinárba került. Ebből a helyi önkormányzat 400 000 dinárt vállalt magára, a többit az Adica teremtette elő.
Az adai strandfürdőben a vízi létesítmények mellett június elsejétől a közvállalat által működtetett vendéglő és sült tésztákat árusító sütöde is várja a látogatókat.