2024. április 26., péntek

Újabb tüntetések a spanyol kormány megszorító politikája ellen

Ismét ezrek tüntettek a spanyol kormány megszorító politikája ellen vasárnap Madridban, Barcelonában és az ország további 26 városában. A tiltakozók a három legnagyobb spanyol szakszervezet felhívására vonultak az utcákra.

A főváros központjában az emberek sípolva, dobolva vonultak, transzparenseiken olyan jelszavakkal, mint hogy "A megszorítás nyomorba dönt és megöl bennünket", vagy "Kenyér nélkül nincs szabadság".

"A kormánynak változtatnia kell a politikáján, mivel a mostani miatt csak még nagyobb pácba kerülünk" - nyilatkozta a madridi felvonulók egyike, Carlos Lago 32 éves tisztviselő.

A spanyol kormány tavaly példátlan takarékossági intézkedéseket kényszerített az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságára az államadósság csökkentése érdekében.

Mariano Rajoy miniszterelnök konzervatív kormánya 2014-ig 150 milliárd eurós költségvetési megtakarítást tervez végrehajtani. A megszorítások hatására a spanyol gazdaság zsugorodik, s a munkanélküliek aránya meghaladta a 27 százalékot, azaz a legmagasabb Francisco Franco diktátor 1975-ös halála óta.