2024. április 26., péntek

A koszovói szerbek nem működnek együtt Belgráddal

A brüsszeli megállapodás végzetes a koszovói szerbek számára, ezért az észak-koszovói szerbek nem hajlandóak részt venni a végrehajtási terv munkacsoportjában, jelentették be hétfőn az észak-koszovói szerb községek képviselői. A belgrádi illetékesek szerint a végrehajtási tervről szóló tárgyalásokat a tervek szerint ma folytatnák. Mint megjegyzik, a megállapodás végrehajtásához kulcsfontosságú, hogy a koszovói parlament elfogadja az amnesztiatörvényt. Ezzel szemben Dragiša Vlašković, Kosovska Mitrovica község elnöke a brüsszeli megállapodást végzetesnek nevezi, hozzátéve, hogy a koszovói intézményekbe való bekapcsolódás elfogadhatatlan a számukra.

– A koszovói szerbek megmaradását egyedül a szerbiai intézmények fenntartásával és megerősítésével érhetjük el – mondta Mitrovica elnöke, aki szerint senki sem hívta még meg a végrehajtási terv szakértői csoportjába.

Szavai szerint még ha ő maga osztaná is a belgrádi nézeteket, Mitrovica község elnökeként a mitrovicai önkormányzati döntések és az észak-koszovói szerb községek ülésének döntései kötelező érvényűek számára. Megismételte, hogy a koszovói szerbek sohasem fogadják el a pristinai intézmények fennhatóságát. Hasonlóképen gondolkodik Stevo Božović, Zubin Potok község elnöke is, aki szintúgy elutasította a végrehajtási terv szakértői csoportjában való részvételt.