2024. március 29., péntek

Nem lesz drámai végkifejlet

Ivica Dačić: Nincs nagy árvízveszély, de fel kell készülnünk a helyzet kedvezőtlen alakulására is
A fénykép Gombosnál készült

A szerbiai folyók egyelőre teljesen az ellenőrzésünk alatt állnak, s nem várhatók komolyabb következményei a Közép-Európából érkező árhullámnak – jelentette ki a rendkívül helyzetekkel megbízott köztársasági stáb vasárnapi ülésén Ivica Dačić kormányfő, belügyminiszter, a stáb ülésének elnöklője. Reményét fejezte ki, hogy Szerbiában nem kell rendkívüli árvízvédelmi készültséget hirdetni az előttünk álló tíz napban, s arról beszélt, hogy a stáb mindvégig figyelemmel kíséri majd a helyzetet, és alakulása szerint adja ki a megfelelő utasításokat. A becslések alapján hazánkban nem kell drámai helyzet kialakulásától tartani, ennek ellenére fel kell készülnünk a helyzet pozitív és negatív alakulására is – állapította meg Dačić.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője elmondta, hogy már készen állnak a csapatok a lakosság azon részének evakuálására, akik a védettnek nyilvánított területeken kívül élnek, mindenekelőtt Zombor, Apatin, Topolya, Belcsény, Inđija és Ópázova községben. A szóban forgó településeken összesen 1200 személy él, róluk, vagyis 550 háztartásról, 300 hétvégi házról és 160 jószágról kell gondoskodni.

Az ülésen elhangzott, hogy Szerbiában június 14-e után tetőzik a Duna, amikor Bezdánnál 730 és 760 centiméter között alakul a víz szintje.

Vajdaságban egyébként vasárnapra is emelkedett a folyók vízszintje. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint Bezdánnál 37 centiméterrel lett magasabb a Duna, s 632 centimétert tesz ki a vízállás. Apatinnál 39 cm-rel 659-re, Gombosnál 47 cm-rel 592-re, Palánkánál 29 cm-rel 510-re, Újvidéknél pedig 23 cm-rel 474-re emelkedett a vízszint. Slankamennél 14 cm-rel, Zimonynál 5 cm-rel, Pancsovánál pedig 4 cm-rel magasabb vízállást mértek.

A Tisza Titelnél és Zentánál 13 cm-rel, Törökbecsénél 14 cm-rel, Törökkanizsánál 15 cm-rel árad.