2024. április 26., péntek

Eddig 1200 embert kellett kiköltöztetni az árvíz miatt Magyarországon

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján. Eddig hat megyéből összesen 1200 embert kellett kiköltöztetni.

(Beta/AP)

(Beta/AP)

A Budapesthez közeledő árhullámról szólva kormányfő azt mondta, hogy döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, "tehát most kell még minden erőnket összeszedni". Hangsúlyozta, hogy haláleset továbbra sem történt, senki sem sérült meg, eltűnt emberről nem érkezett bejelentés.
A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.
Orbán Viktor elmondta, ezért egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést előkészítsék, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet kihirdetni - tette hozzá.
A miniszterelnök vasárnap a Dunakanyarban és Budapesten irányítja az árvízvédelmi munkálatokat - tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. Havasi Bertalan közlése szerint a Belügyminisztériumban egy vezetői értekezleten várhatóan este kilenc órakor elemzik a helyzetet, ezt a miniszterelnök sajtótájékoztatója követi.
Eközben Nagybajcsnál megindult az apadás, szombaton 23 órakor 887 centiméter volt a vízszint, 20 centiméterrel alacsonyabb a hajnali tetőzésnél. A Belügyminisztérium vízügyi honlapja szerint vasárnap tíz órakor 856 centimétert mértek.
Győrújfalunál és Komáromnál is csökkent a vízszint, Nagymaroson viszont ismét betört a Duna a Váci utcába, a víz több házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették. Petrovics László, Nagymaros független polgármestere reggel azt mondta, hogy az előrejelzések szerint a településnél már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, és nem tudni, mekkora magasságnál "áll meg".
Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit továbbra sem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt az Útinform vasárnap kora reggeli összesítése szerint.
Szobnál vasárnap reggel 6 órakor 732 centiméteres rekordvízállásnál tetőzött a Duna - tájékoztatta a Pest megyei város polgármestere az MTI-t. Remitzky Zoltán (független) elmondta, hogy elég erős a gát a településen, így reményeik szerint váratlan esemény már nem lesz.
Biztosan állnak a gátak Budapesten, vasárnapra virradóra sem a Római-partról, sem a Margitszigetről nem érkezett jelentés a nyúlgát hibájáról, megrongálódásról - közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság az MTI-vel. A Duna vízszintje már mindkét területen elérte a homokzsákokból rakott védvonalat.
A fővárosban az éjjel 976-an teljesítettek szolgálatot, köztük tűzoltók, rendőrök, katonák, polgárőrök, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei. A margitszigeti, több mint 4000 méter hosszú és a római-parti 3600 méter hosszú árvízi védvonalat állandó járőrszolgálattal, méterről méterre ellenőrzik. Csurgások, szivárgások előfordultak a mentett oldalon, de ezek nem veszélyeztetik a gát műszaki állapotát - áll a közleményben.
Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke az MTI-vel azt közölte: az önkéntes tűzoltó-egyesületek jelentkezését - lehetőleg beavatkozásra alkalmas tűzoltó-gépjárművekkel - a budapesti Körcsarnoknál, a szövetség helyszíni képviselőjénél várják.
A Belügyminisztérium vízügyi honlapja szerint reggel tíz órakor Budapesten 885 centiméter volt a vízszint. A fővárosban vasárnap 18 és 24 óra között várják a tetőzést, az eddigi 860 centis rekordot meghaladóan, 895 centiméternél.
Hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délelőtt az MTI-vel. A fővárosban eddig 215 embert költöztettek el otthonából, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.