2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Ügyetlen külföldiből kétszeres gólkirály

Coulibaly duplázott, bronzot nyert a Honvéd, kiesett a Siófok

Bár nagy izgalmakat ígért, végül papírforma eredményekkel ért véget a magyar labdarúgó-bajnokság 30., utolsó fordulója. A bajnok Győr és az ezüstérmes Videoton mögött a Honvéd lett a bronzérmes, miután pontot szerzett Szombathelyen, így az MTK hiába verte a Debrecent 3:1-re, lecsúszott a dobogóról és az Európa Liga-indulásról.

A Honvéd tizenkilenc év után végzett ismét dobogós helyen, ehhez az is kellett, hogy a bajnokság utolsó tíz mérkőzésén veretlen maradt. „Egy bajnokságban, ahol sok mérkőzést kell játszani egymás ellen, a dolgok végül kiegyenlítődnek. Ha egy adott csapat a bajnokság végén egy adott pozíciót elér, annak oka van, és azt valószínűleg megérdemli” – szerénykedett Marco Rossi, aki egyike azon kevés külföldi szakvezetőnek, aki nem nyilatkozataival vagy viselkedésével hívta fel magára a figyelmet.

Fehérváron Paulo Sousa és José Gomes dúlt-fúlt, hangoskodott, de néha mégsem nyilatkozott, a ferencvárosi Ricardo Moniz ugyan a védjegyévé tette a „beteg a futball” mondást, de a zöldek vele sem tudták átlépni árnyékukat, és nem jutottak fel a dobogóra, míg az újpesti Marc Leliévre nem váltotta meg a világot, és csak a 9. helyre kormányozta csapatát.

A kiesés ellen menekülő Siófoknak nem volt esélye, hiába verte volna meg az Újpestet (végül a fővárosiak győztek 1:0-ra), a Pápa diósgyőri pontszerzése (1:1) így is megpecsételte a sorsát. Ráadásul a Pápa veterán kapusa, Szűcs Lajos hihetetlen otromba módon, gúnyolódva kifigurázta meccs utáni nyilatkozatában a siófoki edzőt, Horváth Károlyt, amiért nemcsak klub-, de szövetségi szinten is keményen meg kellett volna büntetni.

A gólkirály a debreceni Adamo Coulibaly lett, aki érdekes karriert futott be nemcsak pályafutása, de a mostani szezon során is. A 2006-ban még a francia hetedosztályban amatőrként szereplő egykori targoncavezető 18 találatig jutott, pedig két éve még az egykori válogatott középpályás, Bognár György is azt mondta róla, nála ügyetlenebb külföldit még nem látott Magyarországon. A csatár idén összetűzésbe került klubjával és edzőjével, nem járt edzésekre, ehhez képest jelenleg a Győr és Videoton mellett a lengyel Wisla Krakow és a ciprusi APOEL is verseng érte.

A 2010-es gólkirály, a zentai Nemanja Nikolić 13 találattal a harmadik legeredményesebb lett, míg a moholi Oláh Lóránt nyolcszor volt eredményes a Kaposvár színeiben. A kieső Eger és Siófok helyére a felcsúti Puskás Akadémia, illetve a Mezőkövesd jutott fel a másodosztályból.

A szezont hagyományosan egy válogatott mérkőzés zárja, Magyarország ma Győrben Kuvait ellen lép pályára. A két válogatott korábban még sohasem találkozott egymással, most is csak a véletlen hozta így, mert az Izland ellen tervezett meccs az NB I elhúzódása miatt nem jött össze. A közel-keleti csapat lesz a magyar válogatott 1902 óta íródó történetének 84. ellenfele, a megállapodás értelmében ráadásul a két fél egy kora tavaszi időpontban, Kuvaitban is összeméri erejét.

Egervári Sándor szövetségi kapitány előzetesen abban reménykedik, hogy sikerül jó meccset vívni, hiszen egy éve egy hasonlóan fárasztó szezon után a csehek (2:1) és az írek ellen (0:0) is remek teljesítményt nyújtott a csapat. A kapitány elmondta, a góllövőlista második helyén végző ferencvárosi Böde Dániel kezdeni fog, de szinte biztos, hogy pályára lép majd a szezon egyik legjobbja, Kanta József (MTK), illetve a Lech Poznanban kiváló tavaszt produkáló pápai kölcsönjátékos, Lovrencsics Gergő is.

Kuvait jelenleg a FIFA-világranglista 113. helyén áll, a vb-szereplés lehetőségét már tavaly februárban elbukta, és emberemlékezet óta nem játszott európai ellenféllel – 2010 augusztusában Azerbajdzsán ellen ért el 1:1-et, de az azeriek is csak futballban számítanak az öreg kontinenshez.