2024. április 26., péntek

Előtérben az élelmiszer

Nyolc ország több mint 200 kiállítója vesz részt a 7. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásáron
(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Gazdaságunk nagy kihívások előtt áll, hiszen a gazdaság talpra állítása egyre sürgősebbé vált. A 20–30 évvel ezelőtt működő vállalatóriásaink ma már a múlté lettek, ugyanis a valamikori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság széthullásával Szabadka meghatározó gyárai is, számos más vállalattal együtt, a rossz magánosítási folyamatok áldozataivá váltak. A kilencvenes és 2000-es évek eleji nehézségek után a nehéz gazdasági helyzetben alapvető feladatunk, hogy városunk gazdaságát talpra állítsuk. Szabadka 2010-ben megváltoztatta gazdaságpolitikáját, azóta számos, a világban elismert vállalat folytat tevékenységet a város területén és erősíti Szabadka gazdaságát – emelte ki Modest Dulić, Szabadka polgármestere a szabadkai VII. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár szerdai megnyitóján.

A Nemzetközi és Regionális Gazdasági Váráson számos régió, 8 ország képviselteti magát, valamivel több mint 200 kiállítóval. Mint minden évben, a gazdasági vásár életében jelentős szerepet vállalt Magyarország és Horvátország szerbiai nagykövetsége, így jelentős számú horvátországi, illetve magyarországi vállalat is képviselteti magát az elkövetkező napokban Szabadkán.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a vásár megnyitóján alkalmi beszédében kiemelte, Magyarország a szabadkai gazdasági vásár megszületése óta fontosnak tartja, hogy vállalataival képviseltesse magát, így az idén 18 vállalat vesz részt a vásáron, azonban, mivel klaszterek is képviseltetik magukat, így a kiállító vállalatok száma ennél jóval nagyobb.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Magyarország az élen jár a tőkebefektetés terén Szerbiában, elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a környezetvédelem és a turizmus területén – emelte ki Nikowitz Oszkár. Hozzáfűzte: – A kapcsolatok elmélyítését szolgálta a Magyar–szerb Gazdasági Vegyes Bizottság decemberi ülése, amelynek tervei megvalósítása öles léptekkel halad előre. Elég csak arra utalni, hogy elkezdték a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal korszerűsítési tervének kidolgozását. Azt hiszem, felesleges kiemelni, hogy ebből a tervből mennyit profitálhat Szabadka, ugyanakkor Vajdaság, valamint a határ menti régiók gazdasága is – mutatott rá többek között a nagykövet.

Dragan Đurić, Horvátország szabadkai főkonzulja is arra mutatott rá, hogy országa számára is nagy jelentőséggel bír a horvátországi cégek megjelenése a szabadkai vásáron. Összesen 24 horvát vállalat mutatkozik be, illetve Verőce (Virovitica) immáron negyedik alkalommal képviselteti magát a gazdasági vásáron. Felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátország július elsejétől az Európai Unió tagállamává válik, de a jövőben is számít az együttműködésre, sőt támogatást nyújthat majd Szerbiának az EU-csatlakozás felé vezető úton, több szinten is.

Zdravko Jelušić, a Szerbiai Gazdasági Kamara alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egy stabil ország létrehozása érdekében, az állami hatalomnak kedvező gazdasági körülményeket kell teremtenie, ennek viszont az alapjai, véleménye szerint a kedvezőbb adózási rendszerek kiépítésében és a szerbiai vállalatok fejlesztésben van.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár elemezve, mely útirány jelent fejlődési lehetőséget, kiemelte, Szerbia számára a legfontosabb cél ebben a pillanatban az Európai Unióhoz való csatlakozás, ehhez viszont fontos az ott támasztott előírások tiszteletben tartása. Mint mondta, Magyarország már több éve támogatja Szerbiát a tranzíció folyamatában, Horvátország EU-csatlakozása után pedig egy újabb támogatót kap az ország. Mint hozzátette, ugyanakkor egyre nagyobb jelentőséggel bír az orosz, fehérorosz és kazah piac meghódítása, de az ország gazdasági fejlődésében jelentős szerepet játszik a CEFTA országaiban, a Montenegróban, a Bosznia-Hercegovinában és a Szerbiában való részvétel is.

– Gazdasági szempontból Vajdaság Szerbia legígéretesebb területe. A Financial Times felmérése szerint Vajdaság lett 2012-ben Európa negyedik legsikeresebb régiója a befektetések terén – emelte ki Miroslav Vasin, majd hivatalosan is megnyitotta a hetedik Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt.

Az idei vásár szervezői Szabadka városa és a Szabadkai Piacok Közvállalat, támogatója pedig a tartományi gazdasági titkárság. A szervezők stratégiai partnere a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara volt, valamint Magyarország és Horvátország nagykövetségei.

A vásárt az érdeklődők szombatig tekinthetik meg, azzal, hogy a szervezők mindennap kísérőrendezvényekkel, szakmai előadásokkal színesítik a programot

Kern Sólya Mária, a szabadkai képviselő-testület elnök asszonya, ismertetve az elkövetkező napok programját, kiemelte, ma a városháza dísztermében délelőtt 11 órától Magyarország mutatkozik be. Mint kiemelte, az országok bemutatkozása, illetve a partnerkapcsolatok kiépítése jelentős szerepet játszik a régió gazdaságának fejlesztésében.