2024. április 26., péntek

Ismét előtérben az erőnléti felkészültség

Interjú Bojan Mijatov szövetségi kapitánnyal az új szabályokról, a sportágon belüli teendőkről

Szombaton Szabadkán rendezték meg Szerbia idei országos felnőtt kötött fogású birkózó-bajnokságát, amelyen már a Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) közelmúltban meghozott új szabályait alkalmazták. A bajnokságon végül a nagybecskereki Proleter versenyzői voltak a legsikeresebbek, s edzőjüket, a szövetségi kapitányi posztot is betöltő Bojan Mijatovot kérdeztük arról, milyen benyomásokat szerzett az új szabályokról:

Bojan Mijatov az országos bajnokságon (Fotó: Laták István)

Bojan Mijatov az országos bajnokságon (Fotó: Laták István)

– Személy szerint nagyon örülök az új szabályoknak, ez sokkal jobban emlékeztet a régi küzdelmekre, amikor nem a taktikázás volta mérvadó, hanem az erőnléti felkészültség. Már ezen a bajnokságon jól látszottak az új szabályok jótékony hatásai, mert előzőleg senki sem törekedett behozni a lemaradását, hanem a következő menetre összpontosított, most pedig akár 4:0-s hátrányt is igyekeztek behozni a versenyzők, s ez sokkal több akciót és látványos birkózást eredményez. A FILA tehát telitalálatot ért el a szabálymódosítással, most már csak néhány korrigálás szükségeltetik.

Mire gondolsz?

– Nincs például teljesen világosan meghatározva, milyen kell, hogy legyen a test test elleni kontaktus a szőnyegen. Aztán itt van a pontozási rendszer is: elméletileg két egymást követő három pontos dobás után vége a meccsnek, és az öt pontos dobás után is, de például az oroszoknál nem szakították meg ezek után a meccset. Ezt tisztázni kell, feltölteni a FILA honlapjára, hogy tudjuk mihez tartani magunkat.

Az új szabályok mennyire változtatják meg az edzésprogramokat?

– Én már Nagybecskereken több hete ezen szabályok szerint tartom az edzést, s a válogatott is eszerint készül. Hétfőn gyűltünk össze, azzal, hogy az Egyesült Államokat megjárt versenyzők már ott is úgy edzettek, versenyeztek. Túl nagy változások nincsenek, mert a szerbiai versenyzők kondíció terén jól állnak, tehát csak a taktikai részén kell változtatni.

Szeptemberben Budapesten rendezik meg a felnőtt világbajnokságot. Mi válogatott nyári programja?

– Nagyon sűrű a műsor. Két hetet készülünk most együtt, azután a Mediterrán-játékok következnek. Azután csak egy hetes pihenő lesz, s máris újabb felkészülés vár ránk. Jó lenne, ha ez az edzéssorozat magaslaton lenne, hogy minél jobb legyen a versenyzők vérképe. Ezután külföldre is elmegyünk, majd a legutolsó szakaszt ismét itthon töltjük majd el. Még csak most léptünk bele a júniusba, de a szeptember nagyon közel van, elrepül az idő. Azt minél jobban ki kell használni.

Július elején Szkopjében ifjúsági Európa-bajnokság következik. Nagy reményeket fűzünk a gyerekekhez, hiszen legtöbben utolsó éves ifik, s vagy most, vagy soha!

– Csak dicsérni tudom az ifiket, akik sok időt gyakorolnak együtt a felnőttekkel, s mögöttük már igen szép felkészülés áll az idén. Birkózásuk pozitív irányban változott, még a hazai versenyeken sem taktikáznak, hanem támadó szellemben lépnek fel, és folyamatosan dolgoznak a szőnyegen. A Nemes-testvérek, Nagy, Varga, Stankić és Živanović mind-mind utolsó éves ifik, s szép esélyeik lehetnek, de nem kell ezzel terhelni őket. Ha úgy birkóznak, mint az idei ifi és felnőtt versenyeken, nem kell félni. Természetesen még mindig itt van a szerencse-faktor, hogy milyen lesz a sorsolás. Ha az kedvez, jó eredményeket várhatunk a macedón fővárosban.

Rövid kommentárt kérek a NOB végrehajtó bizottság Szentpéterváron megtartott döntéséről.

– Megmondom őszintén, én a karatétól féltem a legjobban. Szép számú szavazatot kapott a birkózás, de azért továbbra is óvatosnak kell lenni, s folytatni kell ezt a „forradalmat”. A birkózás érdekében rengeteget kell lobbizni, új szponzorokat kell keresni, és ami a legfontosabb, a média figyelmét erre a sportágra kell irányítani. Emlékszem, kiskoromban az Eb-ket, vb-ket és az olimpiai birkózást is élőben nézhettük, sajnos ez mára megszűnt. Itt van nagyon sok dolga a FILA-nak, mert a korábbi elnök, úgy látszik, ezt nem tartotta fontosnak, s nagyon lemaradtunk ezen a téren. Úgy érzem, hogy Nenad Lalović személyében a megfelelő ember került a FILA élére, hiszen köztudott, hogy jó üzletember, ráadásul poliglott, és nagyon jól megérti magát a más sportdiplomatákkal. Ezt már megtapasztalhattuk a NOB illetékeseivel való tárgyalása során is, s mivel nagyon jó külföldi kapcsolatai vannak, ez lehet az ütőkártyánk a birkózás érdekében.