2024. április 26., péntek

Jordánia Patriotokat és F–16-osokat kap

Az amerikai fegyverek hamarosan hadgyakorlaton mutatkoznak be az arab országban

Egy Patriot rakétavédelmi üteget és F–16-os vadászgépeket telepít hamarosan az Egyesült Államok a polgárháborús Szíriával szomszédos Jordániába. A fegyverek a júniusban esedékes hadgyakorlatra érkeznek a közel-keleti arab országba, amely már korábban kérte Washingtontól a Patritok telepítését. Mohammad Momani jordániai tájékoztatási miniszter az ország védelmi képességeinek növelésével és biztonságának szavatolásával indokolta a kérést.

Bár Jennifer Psaki amerikai külügyi szóvivő még azt nyilatkozta, hogy nincs hivatalos döntés a Patriot rakétaüteg és F–16-os vadászgépek jordániai telepítéséről, szinte minden érintett kész tényként kezeli a fegyverek leszállítását. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter állítólag már el is rendelte egy Patriot légvédelmi üteg és több F–16-os vadászgép Jordániába küldését. T. G. Taylor alezredes, az USA-haderő központi parancsnokságának szóvivője pedig a CNN hírtelevíziónak már azt is megszellőztette, hogy az amerikai haditechnikai eszközök egy része – Amman kérésére – a hadgyakorlat után is az arab országban maradhat. Szerinte erre azért lesz szükség, hogy növelje Jordánia védelmi képességeit.

Hírek szerint az amerikai F–16-osok a jordániai légierő gépeivel együtt gyakorlatoznak majd. A Patriotokkal pedig Jordánia rakétavédelmét erősítik meg. Erre azért lesz szükség, mert Szíria föld-föld rakétákat szállított a libanoni síita Hezbollah terrorszervezetnek, amely ezeket a fegyvereket Jordánia és Izrael ellen fordíthatja. (A Hezbollah a 2011 óta tomboló szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad rezsimjét támogatja.)

Izrael a napokban már több megelőző lépést tett a Hezbollah és Szíria esetleges rakétatámadásának elhárítására. A Szíriával ugyancsak szomszédos Törökországba még az év elején telepítettek Patriotokat. A NATO hat Patriot rakétaüteget állított hadrendbe a szövetséges Törökország – 900 kilométer hosszú – szíriai határának közelében. Kettőt-kettőt az Egyesült Államokból és Németországból, további kettőt Hollandiából szállítottak a helyszínre.

A szíriai lázadókat támogató Ankara szerint a Patriotokra azért van szükség, hogy megvédjék a török légteret. A szíriai Aszad-rezsim tagadja, hogy rakétákkal vagy harci gépekkel akarja megtámadni Törökországot.

A közeljövőben kezdődő hadgyakorlattól függetlenül az USA kétszáz katonai tanácsadót is küld Jordániába. Hivatalosan azért, hogy a helyi hadsereget felkészítsék egy esetleges szíriai vegyi támadás kivédésére.

Jordániában egyébként már állomásoznak külföldi katonák, közöttük amerikaiak is, akiknek a jelenlétéről áprilisban számolt be Chuck Hagel védelmi miniszter. A politikus akkor elismerte, hogy 2012 vége óta 150 amerikai katonát telepítettek a közel-keleti országba, akiknek a száma időközben kétszázra nőtt.

Lapértesülések szerint az amerikai titkosszolgálatok emberei is szép számban jelen vannak Jordániában, ahol az Aszad-rezsim ellen harcoló szír fegyveresek kiképezését irányítják. Állítólag Nagy-Britannia és Franciaország is részt vesz az akcióban, de azt nem tudni pontosan, hogy ez a két ország mivel segíti a szíriai lázadókat. London, Párizs és Washington a napokban ugyanakkor jelezte: kész fegyvereket is szállítani a szíriai felkelőknek. A kardcsörtetés közepette Washington és Moszkva nemzetközi Szíria-konferencia összehívásán is dolgozik. Egyelőre sovány eredménnyel, hiszen az Aszad-rezsimmel ellentétben a lázadók nem hajlandóak képviselőket küldeni a békeértekezletre, amelyet az amerikai és orosz remények szerint júniusban tartanának Genfben.