2024. április 25., csütörtök

A Maffiózók lett minden idők legjobban megírt sorozata

A Maffiózók (The Sopranos) című szériát választotta minden idők legjobban megírt sorozatának az amerikai forgatókönyvírók céhe (WGA).

A James Gandolfini főszereplésével készült alkotás az Egyesült Államokban 1999. január 10-én mutatkozott be a képernyőn, és hat évadot követően 2007-ben búcsúzott. Világszerte óriási sikert ért el, bár a befejezés megosztotta a közönséget: sokan zseniálisnak találták, másokat viszont elégedetlenséggel töltött el.

A legjobban megírt sorozatok között a Maffiózókat olyan szériák követik, mint a Seinfeld, az Alkonyzóna, az All in the Family és a MASH. Az első tízben szerepel még a The Mary Tyler Moore Show, a Mad Men - Reklámőrültek, a Cheers, a Drót, valamint Az elnök emberei. A 11. A Simpson család lett.

A WGA tagjai az elmúlt hét évtized terméséből - klasszikus sorozatokból, miniszériákból és más alkotásokból – válogatva állították össze a rangsort.

A most is műsoron lévő sorozatok közül a Totál szívás a 13. helyet szerezte meg, Az ítélet: család a 16., a The Daily Show with Jon Stewart a 17., A Modern család a 34. legjobban megírt széria, a Trónok harca a 40., míg a Homeland - A belső ellenség a 48. A közelmúlt népszerű alkotásai is előkelő helyet kaptak: a Jóbarátok például a 24., a Lost a 27., a Doktor House azonban csak a 74. lett.