2024. április 26., péntek

Fölújították a zombori pszichiátriát

Rövid alkalmi ünnepség keretében adták át pénteken Zomborban a Dr. Radivoj Simonović közkórház frissen fölújított pszichiátriai osztályát. A függőségi és mentális betegségben szenvedők gyógyítását eddig a kórház talán leginkább lepusztult épületében végezték, sokat panaszkodtak emiatt az osztályvezető orvosok, de az ápoltak is elégedetlenek voltak.

Dr. Lazar Račič és dr. Milan Grba (Fotó: Fekete J. József)

Dr. Lazar Račič és dr. Milan Grba (Fotó: Fekete J. József)

Dr. Milan Grba, a közkórház igazgatója a megnyitón elmondta, hogy saját erőből, fokozatosan modernizálták a kórházi osztályokat, a pszichiátria a sor végére maradt, de sikerült leszigetelni, kívül-belül lefesteni az épületet, a belteret korszerűsítették, az infrastruktúrát fölújították, kellemes hangulatúvá varázsoltak a rendelőket és a betegszobákat. A betegek és az alkalmazottak nagy türelmére volt szükség, de immár Nyugat-Bácska és Zombor egy méltó kórházi osztállyal gazdagodott.

Nemanja Delić polgármester elismeréssel adózott a közkórház vezetői előtt, hogy ésszerű beosztással minden évben bár egy, vagy akár két osztályt is renoválnak, és ehhez a saját eszközeik mellé igyekeznek külső támogatást is szerezni.

A fölújított létesítményt dr. Lazar Račič, a tartományi képviselőház egészségügyi bizottságának tagja nyitotta meg, aki a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedéspolitikai titkárság nevében elégedettségének adott hangot a folyamatos fölújítási munkálatok kapcsán.

– A pszichiátria „B” osztályán végzett munkálatok megfelelő munka- és ápolási körülményeket teremtettek a közkórházban, hogy tovább dolgozhassunk a mentális betegségek destigmatizálásán, ugyanolyan körülmények között foglalkozhassunk az elmével, mint kollégáink az emberi test más részeivel, a szívvel, a vesével, a gyomorral, a csontokkal. Mert a szeretet nem a szívből, hanem az elméből fakad – hangzott el a zombori pszichiátria fölújított épületének pénteki megnyitóján.