2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

Még küzdeni kell

Mint azt már tegnap hírül adtuk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó szerve a Szentpéterváron megtartott ülésén életben tartotta a birkózóvilág reményeit, és besorolta azon sportágak közé, amelyek potenciálisan a 2020-as olimpia műsorában szerepelhetnek. A birkózás a baseball/softball és a fallabda ellen kell, hogy megtartsa olimpiai státuszát, a végső döntést pedig a NOB kongresszusa hozza meg szeptember 10-én Buenos Airesben.

Nenad Lalović (balról a második) a prezentáción részt vett egykori birkózókkal, Lise Legranddal, Carol Huynh-nal, Daniel Igalival és Jim Scherr-rel

Nenad Lalović (balról a második) a prezentáción részt vett egykori birkózókkal, Lise Legranddal, Carol Huynh-nal, Daniel Igalival és Jim Scherr-rel

A szentpétervári szavazáson egyébként a birkózás már az első körben biztosította helyét a szűkített listán, mert a titkos, elektronikus szavazáson a lehető 14 szavazatból máris 8-at kapott.

Jacques Rogge NOB-elnök szerint a bizottság kiváló prezentációkat nézhetett meg, s érzése szerint helyesen döntött.

Nenad Lalović, a FILA közelmúltban megválasztott elnöke szerint szervezete kihasználta azt a második lehetőséget, amelyet nyújtottak neki:

– Az első meccset megnyertük, de még egyet végig kell küzdenünk. A birkózók jó harcosok, s bár csak három hónapunk volt felkészülni erre a prezentációra, úgy érzem, hogy jó munkát végeztünk. Mindannyian megértették azokat a lépéseket, amelyeket meghoztunk annak érdekében, hogy a birkózás olimpiai sportág maradjon. A NOB most már hisz abban, hogy még többet tehetünk ennek érdekében, de nekünk nem szabad pihenni, hanem további jó érveléssel kell készülni Buenos Airesre – nyilatkozta a szerb sportdiplomata, utalva arra, hogy a FILA moszkvai kongresszusán szervezeti és szabályváltoztatásokról is döntött, így többek között leegyszerűsítette a pontozást, hogy közben a támadó taktikával szőnyegre lépő versenyzőt támogatja, s reagálva a NOB legfőbb észrevételére, női alelnököt delegált a sportág vezetőségébe.

– Én mindig is optimistán viszonyultam a kialakult helyzethez, s azt gondolom, a NOB-közgyűlésen komolyabb lesz a támogatottságunk, mint a végrehajtó bizottságban volt. Az utóbbi időben Magyarországon azt tapasztaltam, senki sem tudja elképzelni, hogy a birkózás lekerüljön az olimpia műsoráról. Azt hiszem, ez az egész világon így van, ezért bízom abban, hogy szeptemberben a közgyűlés számunkra kedvező döntést hoz – nyilatkozta Gáspár Tamás, annak a Magyar Birkózószövetségnek a főtitkára, amelynek versenyzői olimpiákon eddig 19 aranyat, 16 ezüstöt és 19 bronzérmet nyertek, s ezzel ez az egyik legtrófeásabb magyar olimpiai sportág.

Putyin optimista

A szentpétervári NOB-döntés után optimistán nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz államfő:

– Tudjuk, hogy a végső döntés csak később születik meg, de a választott sportágak közül a birkózást 209 országban űzik szerte a világon – nyilatkozta Putyin, aki csütörtökön Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével találkozott.

– Remélhetőleg tisztességes és ésszerű döntés születik majd, ami az olimpiai mozgalom javát szolgálja, és mint tudjuk, a birkózás a legősibb sportágak egyike – tette hozzá az orosz elnök.