2024. április 26., péntek

Közelebb az olvasóhoz

Az újvidéki Forum Könyvkiadó húsz kiadvánnyal érkezik az egy hét múlva kezdődő 84. Ünnepi Könyvhétre – A budapesti rendezvényt követően Vajdaságban folytatódik a könyv népszerűsítése

Egy hét múlva, június 6-án 16 órakor veszi kezdetét a 84. Ünnepi Könyvhét a budapesti Vörösmarty téren. A nyitónap délutánján átadják a Szép Magyar Könyv 2012 Verseny elismeréseit, valamint az IBBY Év Gyermekkönyve Díját. A rendezvény öt napig, csütörtöktől hétfő estig tart. A nyolc évtizedes hagyománynak megfelelően a könyvhét elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának az ünnepe. Könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, a klasszikus magyar irodalom új kiadásai. A rendezvényt 1929 óta, Supka Géza eredeti javaslatának szellemében, az alapító Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezi. A rendezvényen évről évre bemutatkoznak a vajdasági magyar könyvkiadók is, sorra kérdeztük őket, mivel rukkolnak ki az idei könyvhéten.

Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója:

– Az előző évekhez képest az az újdonság, hogy valószínűleg két standon is megvásárolhatók lesznek a könyveink, az egyik a Xantus, az eddigi magyarországi terjesztőnk, a másik pedig a Fiatal Írók Szövetsége. Felajánlást elfogadtuk, és az ő pultjuknál is megvásárolhatók lesznek a könyveink. A dedikálásokat illetően annyit tudunk, hogy 6-án 2011-es regénypályázatunk díjnyertese, T. Kiss Tamás A tükörtestvér című kötetével lesz jelen a budapesti rendezvényen, 7-én Tolnai Ottó és Ózer Ágnes Kalapdoboz, illetve Volt egyszer egy Újvidék című kötetét délelőtt 10-kor dedikálja, illetve Bicskei Gabriella Puha kert kötetével ugyancsak 7-én péntek délután 4-kor várja az olvasókat. Ezek a legfrissebb kiadványaink – habár Vígh Rudolf Öröknaptár című kötete is mindenképp idetartozik –, melyek közreadását a könyvhéthez igazítottuk.

Budapestre egyébként az egész éves terméssel érkezik a kiadó, vagyis a könyvhéttől könyvhétig megjelent kiadványokkal. Mintegy húsz kiadványról van szó: a már említetteken kívül: Beretka Sándor: Ismét forog a szélkerék 1., Léphaft Pál: Végvári panoptikum II., Gedei Viktória: Mintha vízbe merült volna, Várady Imre: Napló 2., Barlog Károly: Maxim, Hihetetlen mesék könyve, Hevesi András: Pariska kiša, Gion Nándor: Priče iz Keglovićeve ulice, E-szerelem, Silling István: Nyugat-bácskai magyar nyelvatlasz, Bordás Győző: Dezerter, Dobai József: Torda krónikája, Németh István: Felhőnézők, Tóth Ferenc: Szó és szív, Fényképek Bácsfeketehegy múltjából és jelenéből II., a Híd és a Létünk friss számaival.

A könyvhéthez kapcsolódóan lesznek Vajdaságban is programjaink – tudtuk meg Virág Gábor igazgatótól.

– Egyrészt Újvidéken minden valószínűség szerint a könyvhét utáni héten egy nagy könyvkiárusítást szervezünk a Magyar Szó székháza negyedik emeletén, ahol megvásárolhatók lesznek az új könyvek, és a raktárunkon levő régebbi kiadványaink is. Ezzel csatlakoznánk a könyvhét szellemiségéhez, ahhoz az igyekezethez, hogy az olvasóhoz közelebb hozzuk kiadványainkat fizikai és anyagi értelemben is. Azt latolgatjuk, hogy kedvező feltételek mellett, a régebbi könyvekből válogatva akár 3 könyv is megvásárolható legyen 500 dinárért. Ezenkívül június 10-én Zentán rendeznek sajátos vajdasági könyvhetet, ahol az itteni magyar kiadók népszerűsítik a kiadványaikat. Június 11-én Ózer Ágnes Volt egyszer egy Újvidék című könyvének bemutatója lesz a Vajdasági Múzeumban Újvidéken, 12-én pedig Vígh Rudolf Öröknaptár című, napokban megjelent kötetét mutatjuk be Kishegyesen.

Az újvidéki kiadó részt vett az áprilisban megrendezett, ugyancsak népszerű budapesti könyvfesztiválon, amely az igazgató szerint ugyancsak fontos a kiadók számára, noha az előbbi a szakmát igyekszik megszólítani, a könyvhét pedig inkább az olvasóké.

– A könyvfesztiválon azt láttam, hogy az már nemcsak a szakmáé, ott is rengetegen megfordulnak. A könyvhétnek a nagyobb hagyománya miatt van nagyobb jelentősége, de számunkra mind a kettő fontos, hiszen megtudunk jelenni a kiadványainkkal, ami egyébként elég problematikus a határ, a vám, a terjesztés miatt. Azzal tisztában kell lenni, hogy nemcsak az nehezíti a dolgunkat, hogy határon túli kiadó vagyunk, hanem a magyarországi kiadókhoz képest eléggé kis kiadó, amely a példányszáma miatt sem tud úgy jelen lenni a piacon, mint a nagy kiadók. A Határon Túli Kiadók Érdekvédelmi Fórumának hamarosan lesz egy összejövetele, átfésüljük azokat a lehetőségeket, melyek a könyvek Magyarországra való juttatását megkönnyíti. Románia és Szlovákia esetében nincsenek ilyen akadályok lévén uniós tagországok, a többiek azonban hasonló gondokkal küszködnek, mint mi. A megoldást is közösen kell keresnünk.