2024. április 26., péntek

Elismerte felelősségét a vörös khmerek főideológusa

Elismerte felelősségét csütörtökön Kambodzsában a bíróság előtt az indokínai országban a 70-es években kétmillió ember halálát okozó vörös khmer rezsim főideológusa.

„Vezetőként el kell ismernem felelősségemet a hazámnak okozott károkért” – mondta a háborús bűntettekkel, népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt, 86 éves Nuon Chea. „Legmélyebb részvétét” fejezte ki a tárgyalóteremben megjelent tanúknak, a vörös khmer rezsim áldozatául esett emberek hozzátartozóinak. Tagadta ugyanakkor, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményeket. Mint mondta, ő a propagandáért és az oktatásért felelt, a végrehajtás nem az ő feladata volt.

A főideológussal együtt a vádlottak padján ül egy másik egykori vörös khmer vezető, Khieu Samphan. A 81 éves volt államfő azt állította, hogy nem tudta, milyen szenvedésen ment át a kambodzsai nép a vörös khmerek uralma alatt.

Az 1998-ban elhunyt Pol Pot vezette vörös khmerek 1975 és 1979 közötti rémuralma idején csaknem negyedével csökkent Kambodzsa lakossága. Kétmillióan haltak meg; több százezer embert kivégeztek.