2024. április 26., péntek
NOB-ÜLÉS – SZENTPÉTERVÁR

Versenyben marad-e a birkózás?

Ma estére kiderül, elegendőek lesznek-e a birkózóknak az elmúlt hónapokban mutatott erőfeszítései arra, hogy a sportág megőrizze esélyét az ötkarikás műsoron maradásra, ekkor dönt ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a nyolc jelentkező sportágról. A szentpétervári ülésen nem az a tét, hogy melyik sport kerül fel a 2020-as programba, hanem hogy a nyolc közül (a birkózás, illetve a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen) melyek maradnak versenyben a szeptemberi NOB-közgyűlésig.
A birkózás nem új sportág, sőt, már az ókori játékokon, majd – az 1900-as olimpiát leszámítva – valamennyi újkorin is jelen volt, ám februárban a NOB vb úgy döntött, hogy a hét év múlva sorra kerülő eseményre – a londoni játékokon szerepeltek közül egyedüliként – nem garantálja a helyét.

A végrehajtó bizottság szerdán zárt ajtók mögött hallgatja meg a nyolc jelentkező prezentációját, s még aznap este eldönti, mely sportágakat tartja olimpiára alkalmasnak. Korábban arról volt szó, hogy a vb kettő, esetleg csupán egy sportot terjeszt majd a NOB-közgyűlése elé, az AP amerikai hírügynökség azonban úgy tudja, hogy akár három vagy négy jelöltet is állíthat: az esélyek alapján a birkózás, a karate és a fallabda is „befutó” lehet.

A keddtől péntekig tartó vb-ülés fontos állomása lesz a NOB elnöki posztjáért és a 2020-as nyári játékok rendezési jogáért folyó küzdelemnek is. A Rogge helyére pályázó valamennyi jelölt, valamint a három város, Isztambul, Madrid és Tokió is képviselteti magát az eseményen, s vélhetőleg komoly lobbitevékenységet folytat majd, hogy a szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűlésen jó pozícióból várja a szavazást.

A szeptemberben 12 év után leköszönő Rogge helyére már most hat jelölt van. Thomas Bach, a NOB német alelnöke, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, aki szintén a NOB alelnöke, illetve a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Vu Csing-kuo, a NOB vb tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Dennis Oswald, a Nemzetközi Evezős-szövetség (FISA) első számú vezetője, továbbá Szergej Bubkának, a rúdugrás világcsúcstartójának a kandidálása is biztos.