2024. április 26., péntek

Árvíz Norvégiában

Elöntötte az árvíz Norvégia délkeleti részét, a folyók tavaszi áradása sok helyütt földcsuszamlásokat okozott, az éjszaka folyamán a norvég hatóságok több száz embert evakuáltak a térségből – jelentette csütörtökön a norvég média.

A skandináv ország egyik legforgalmasabb, az Oslót és Trondheimet összekötő országutat több helyen alámosta a víz, ezért a hatóságok lezárták. Mivel Trondheimet emiatt nehéz megközelíteni, a rendőrség arra hívta fel a város lakóit, lehetőleg maradjanak otthon. Az áradások és földcsuszamlások miatt összesen mintegy ötven utat és két vasútvonalat zártak le.

Szerda reggel 21 embert helyeztek biztonságba a Nesbyens nevű településen, ahol földcsuszamlás történt. A lezúduló víz beláthatatlan károkat okoz. Eddig sérülés nem történt, ám az anyagi kár jelentős. Az utak minden bizonnyal sokáig járhatatlanok lesznek.

Napok óta tart a heves esőzés az észak-európai országban. Szerdán Norvégia délkeleti részén helyenként hatvan milliméter csapadék hullott le, s a meteorológiai előrejelzések szerint további jelentős mennyiségű esőre kell számítani, főleg az árvíz sújtotta régiókban.