2024. április 26., péntek

Hurrá, nyaralunk!

Idén is a görögországi utak iránt a legnagyobb az érdeklődés

Május vége van, vagyis lassan itt a nyár. Aki eddig nem vágyott volna tengerpartra, most talán meggondolja magát. Könnyű télen azt mondani, hogy idén kihagyjuk a nyaralást, amint azonban beköszönt a hőség, sokan újraszámolják a pénzüket, és hajlandóak akár adósságba is verni magukat tíznapnyi strandolásért.
Napról napra szűkebb a pénztárcánk, az eladott nyaralások száma viszont nem csökkent – vallják a zentai Domus turisztikai irodákban. Ahogy évek óta mindig, az idén is a görögországi apartmanos utak a legfelkapottabbak:

– Több görögországi nyaralást adtunk el idén, mint tavaly, erre az emberek az utolsó pénzüket is összeszedik. A szállodás ajánlatok nem népszerűek, az apartmanosok viszont annál inkább, hiszen azok jóval olcsóbbak. Néhány évvel ezelőtt az utazók még az ennivalót is itthonról vitték, mára azonban a legfelkapottabb nyaralóhelyeken olyan szupermarketek nyíltak, amelyekben hasonló áron kínálják az ételt, mint nálunk, vagyis felesleges vergődni a szállítással. Nagyon népszerű a Chalkidiki-félsziget és az olimposzi riviéra, a szigetek közül pedig Korfu, Thassos és Zakynthos. Néhány éve már az ún. last minute utakra is bőven akad érdeklődő, így 30, de akár 50 százalékkal olcsóbban is nyaralhatunk. Az ez iránt érdeklődőkről listát vezetünk, és értesítjük őket, ha megfelelő ajánlatot kapunk. Néha csak 2–3 szabad hely van, de megtörténik, hogy 7–8 főre is tudunk last minute utat ajánlani. A pénztelenséget a csoportos és egyéni utaknál, valamint a diákkirándulásoknál érezzük meg nagyon, ezen a téren jelentős visszaesést tapasztalunk – mondta a turisztikai iroda tulajdonosa.
A másik irodában is arról informálnak bennünket, hogy nagyon sok nyaralást sikerült eladniuk, vagyis nem érzékelik a válságot:
– Nálunk is Görögország áll az első helyen, de Bulgária iránt szintén bőven van érdeklődő, Horvátország viszont túl drága. Ami Crna Gorát illeti, ez sem túl népszerű, mert annyiért, amennyiért ott lehetne nyaralni, már Görögországba is el lehet menni, és az ottani klíma jobban vonzza az ittenieket. Törökországba eddig kevés nyaralást adtunk el, az egy négytagú családnak repülővel igen drága, Egyiptom viszont érdekli az utasokat, egy korai befizetéssel elég hozzáférhető áron lehet ott nyaralni. Sokan élnek a téli, illetve tavaszi árengedményekkel. Aki már olyankor eldönti, hová és mikor szeretne utazni, sokat spórolhat. A last minute ajánlatokat főleg a fiatalok keresik, ők rugalmasabbak, és az idejükkel is könnyebben rendelkeznek – hallottuk a Tisa Travel utazási irodában.