2024. április 26., péntek

Hitvallásuk a nemzetben való gondolkodás

A Hitel folyóirat szerkesztősége volt a szabadkai közönség vendége

A Csoóri Sándor főszerkesztő nevével fémjelzett Hitel irodalmi, művészeti és társadalmi folyóirat történetével, jellegével, törekvéseivel ismerkedhetett meg a szabadkai közönség kedden este.

A 25 éves folyóirat szerkesztősége az Aracs folyóirat tavaly őszi budapesti bemutatkozását viszonozta. A szabadkai magyar főkonzulátuson megrendezett esten Korsós Tamás főkonzul azt hangsúlyozta, a Hitel olyan folyóirat, amely már indulásakor a nemzetben való gondolkodást fogalmazta meg. Az Aracs folyóirat feleannyi idős, mint a Hitel, de a két lap hitvallása nem különbözik.

Bata János, az Aracs főszerkesztője köszöntve a megjelenteket, megemlítette, a Hitel jelen levő munkatársainak jelentős része publikál az Aracsban. Ők is dilettánsok, ugyanúgy, mint a közönség soraiban ülők közül sokan, akiknek az írásai megjelennek a délvidéki magyarság folyóiratában. Ugyanis – indokolta meg a fenti megjegyzését az Aracs főszerkesztője – az MNT kulturális stratégiájában egyebek között az áll, hogy az Aracs folyóirat szellemiségét tekintve hagyományos-konzervatív, a benne megjelenő szövegek színvonalát tekintve inkább dilettáns, semmint társadalmi folyóirat (...).

Papp Endre, a Hitel felelős szerkesztője szólt a tavaly Magyar Örökség Díjban részesült folyóirat múltjáról – amelyet olyan szerzők, munkatársak neve fémjelzett, mint Sütő András, Nagy Gáspár, Bíró Zoltán, Alexa Károly, Lezsák Sándor, Für Lajos, Kiss Gy. Csaba. 1992-ig kéthetente jelent meg a Hitel, ma már havonta kerül az olvasók elé, emellett könyveket adnak ki, hamarosan egy komoly internetes honlappal is jelentkeznek. Döbrentei Kornél költő, aki több évig szerkesztője volt a Hitelnek, megjegyezte, rengeteg támadást kellett kivédeni, de talpon maradt a folyóirat. Jó ötletnek tartja, hogy a folyóirat jelenlegi szerkesztői tematikus számokat adnak ki, így van mód egy témát alaposan körbejárni. Az esten közreműködtek még Falusi Márton és Nagy Gábor szerkesztők, dr. Juhász György hungarológus, Domonkos László és W. Nemessuri Zoltán írók, valamint Kemény András, az Unicus Műhely Kiadó igazgatója (ez a kiadó jelenteti meg hamarosan Bogdán József költő verseit).