2024. április 26., péntek

A hangradarok tilalma óta nem vetődnek partra a bálnák a Kanári-szigeteken

Sikert könyvelhetnek el a spanyol állatvédők: amióta elrendelték a hangradarok használatának tilalmát a Kanári-szigetek térségében, nem történt tömeges bálnapusztulás az állatok partra sodródása miatt.

A Kanári-szigetek így ezzel a sikerrel a tengeri állatvilág, különösen a tengeri emlősök védelmében világszerte példaképpé vált - mondta el Antonio Fernandez, a Las Palmas de Gran Canaria Egyetem Állategészségügyi Intézetének (ULPGC) munkatársa.
Csak Spanyolország rendelte el 2004-ben az Európai Parlament javaslatára a szonárokkal történő tengeri manőverek tilalmát az Atlanti-óceánban, Észak-Afrika nyugati partjainál lévő szigetcsoport tengeri területeire vonatkozóan.

A tudós reméli, hogy a kezdeményezés eredményeinek publikálása a Nature című magazinban segít abban, hogy más országok is kövessék a spanyol példát.
Röviddel a tilalom előtt még tömegesen sodródtak partra a bálnák a Kanári szigeteken: Lanzarotén 2002-ben tizennégy, Fuerteventurán 2004-ben négy állat pusztult el. Fernandez kutatócsapata akkor megállapította, hogy a bálnák tömeges elhullása előtt a Kanári-szigetekről északra tengeri hadi manővereket hajtottak végre. Ennek részeként a hanglokátorok a közepes frekvenciatartományban robbanásokat generáltak, amire az ellenséges tengeralattjárók felkutatásához van szükség.
"A bálnák érzékenyen reagálnak a szonárokra. Ma már tudjuk, hogy az állatok pánikba esnek, és ez zavart okoz a merülési viselkedésükben. Olyan betegséget okoz ez a náluk, amely a túl gyorsan felszínre jövő búvárok keszonbetegségéhez hasonlít" - fejtette ki Fernandez.