2024. május 8., szerda

Letartóztatták az Ada Ciganlija-i gyilkosság gyanúsítottjait

A lövöldözés egyik résztvevőjét vélhetőleg az igazságszolgáltatás és a rendőrség is védelmezte

Tamara Radulović (29) meggyilkolásával gyanúsított újvidéki szurkolókat, Filip Vilotijevićet (25) és Vukašin Cmiljanićet (20) a koszovói rendőrség vasárnap éjjel Peć közelében vette őrizetbe. Még nem tudni, hogy a szerbiai körözőlevél által letartóztatottakat a koszovói rendőrség kiszolgáltatja-e Szerbiának. A belgrádi sajtó tudomása szerint a körözötteket Naser Keljmendi drogbáró fia Liridon Keljmendi rejtegette. A sajtóinformációk szerint a gyanúsítottakat a szökés során egyszer igazoltatták a montenegrói-koszovói határon, ahol hamis személyazonossággal mutatkoztak be, így a rendőrök továbbengedték őket.

A közvéleményt megrázó gyilkosság nyomozása során kiderült, hogy a rendőrség Filip Vilotijevićet 2006 óta jól ismerte, valamint minden ellene megkezdett nyomozást rejtélyesen félbeszakítottak. A sajtó gyanúja szerint az igazságszolgáltatás és a rendőrség vezető emberei védelmezték Filipet, akikkel édesapja, az 1999-ben meggyilkolt Kićun Vilotijević ápolt jó kapcsolatokat. Legutoljára februárban döntött az ügyész, hogy felhagy Filip ellen hivatalból elindított bűnüldözéssel. A vizsgálóbíró ezért kénytelen volt félbeszakítani a minősített gyilkossági kísérlet gyanújából megindított eljárást. A gyanú szerint Filip és Vukašin Cmiljanić tavaly szeptemberben részt vett az újvidéki Žarko Zrenjanin Általános Iskolánál történt lövöldözésben, amelyben Nemanja J. (18) megsebesült. A rendőrség letartóztatta a két fiatalembert, ám a gyanúsítottak a mai napig szabadlábon voltak. Cmiljanić egyébként Filip Vilotijević hű segítőtársa hírében áll, kettőjüket a rendőrség gyilkossági kísérlettel, engedély nélküli fegyverviseléssel, kábítószer tulajdonlással, garázdasággal, zsarolással és más bűntettek elkövetésével gyanúsítja.

Az újvidéki Felső Bíróság kiskorúakkal foglalkozó tanácsa Filip felett már ítéletet hozott egy 2006-ban elkövetett gyilkossági kísérlet és engedély nélküli fegyverviselés vádjában, azonban az ítéletet az első fokú bíróság megszakította és az ügyet újratárgyalásra helyezte vissz. Az újvidéki fiatalember ellen csupán egy jogerős ítélet született, méghozzá zsarolásért, amiért hat hónapos szabadságvesztést róttak ki rá.

Vladimir Božović, a belügyminisztérium államtitkára hétfőn élesen kritizálta az újvidéki igazságszolgáltatást, mert az újvidéki ügyészség több ízben is felhagyott Filip Vilotijević bűnüldözésével, holott ellene a legsúlyosabb bűntettekben indultak vizsgálatok.

– A tény, hogy olyan fiatalemberek követtek el gyilkosságot, akiket a rendőrség a közelmúltban minősített gyilkossági kísérlet miatt állított elő, arról tanúskodik, hogy az igazságszolgáltatás képtelen szembenézni az előtte álló kihívásokkal – mondta Božović.

Mint ismeretes, május 12-éne Tamara Belgrádban, az Ada Ciganliján, a Just Vanilla klubban az unokatestvére, Nikola Jovšić (30) fia születésének az alkalmából szervezett bulin vett részt. A rendőrségi értesülések szerint a vendégek közül ketten összeverekedtek két másik fiatalemberrel, akik nem voltak hivatalosak a rendezvényre. A verekedés lövöldözéssel végződött, egy eltévedt golyó hason találta Tamarát. A nő másnap hajnalban hunyt el.

Filip Vilotijević édesapját, Kićun Vilotijevićet egy szemben álló montenegrói klán gyilkolta meg 1999-ben az újvidéki Limánon. Kićun Vilotijević egyébként egy befolyásos montenegrói bűnözői klán fejének számított, aki a 80 évek óta háborúban állt a nikšići Radulović családdal. A két család több évtizedes ellenségessége apáról fiúra szállt, vérbosszú miatt legalább 3 személy vesztette életét.

A nyomozás során kiderült, hogy négy fiatalember egy héttel korábban Újvidéken verekedett össze, és egyikük akkor súlyosabb sérüléseket szerzett. Az is kitudódott, hogy ketten közülük a Partizan labdarúgócsapat egyik szurkolói táborának, a másik kettő pedig a Partizan másik szurkolói táborának a tagjai. Sajtóértesülések szerint Jovšić és Filip V., valamint Vukašin C. ugyanannak a szurkolói tábornak a tagjai. A rendőrség szerint Nikola Jovšić a kezdettől fogva tudta, hogy kik tehetők felelőssé unokatestvére haláláért, vallani azonban a többi szurkoló megtorlásától félve nem volt hajlandó.