2024. április 26., péntek

„Nyitva a Balkán jövőjének kapuja”

Szerbia és Bosznia-Hercegovina egyetértenek: Törökország fontos gazdasági partner

Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök szerdán Ankarában Abdullah Gül török államfővel, valamint Nebojša Radmanovićtyal, Bakir Izetbegovićtyal és Željko Komšićtyal, Bosznia-Hercegovina elnökségének a tagjaival tárgyalt az országok közötti együttműködésről, valamint a régiót érintő aktuális kérdésekről.

A balkáni országok vezetői bátran és elszántan szembesültek a múlttal – mondta a trilaterális csúcstalálkozó megnyitóján Gül, majd hozzátette, hogy Törökország fontosnak tartja a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina közötti jó kapcsolatot. A bosznia-hercegovinai, valamint az 1999-es koszovói háború óta eltelt időszakban a régióban számos pozitív előrelépés történt – hangsúlyozta Gül.

– A balkáni országok élén álló személyek legtöbbje nyitott volt a múlttal való szembesülés tekintetében. Az államvezetőknek ilyen módon a jövő előtt sikerült ajtót nyitniuk. Szerbia ebben a tekintetben bátorságról, őszinteségről és elszántságról tett tanúbizonyságot. A megértés és tolerancia jellemezte hozzáállás tartós alapokat épít a jövőbeni együttműködésnek. A mostani beszélgetések középpontjában a balkáni országok euroatlanti integrációjának gazdasági vetülete áll – fogalmazott Abdullah Gül.

Tomislav Nikolić Szerbia együttműködési elszántságáról biztosította tárgyalópartnereit. Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy a regionális együttműködés kifejezettebbé váljon, hiszen Európa délkeleti régiója csakis így válhat gazdaságilag és politikailag stabillá, emelte ki Nikolić, majd reményét fejezte ki, hogy Törökország a jövőben meghatározó gazdasági tényezőként még inkább jelen lesz a régióban. A mostani találkozó megerősíti az országok közötti politikai kapcsolatot, így a jövőben a gazdasági együttműködés építésére kell helyezni a hangsúlyt – nyomatékosította Nikolić.

– Szerbia mindenféleképpen folytatni kívánja a trilaterális együttműködést. Hiszem, hogy a mostanihoz hasonló találkozók pozitívan befolyásolják az országaink közötti kapcsolatokat. Szerbia csak akkor fejlődhet fenntarthatóan, ha ápolja a régióban baráti kapcsolatait. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy országunk jövője stabil, az erős gazdaság irányába forduló legyen. Törökországra kiemelkedő partnerként tekintünk. Törökország egy nagyon fontos lépést lépett meg, amikor megszervezte a trilaterális találkozót – nyilatkozta a sajtónak Nikolić.

A volt Jugoszlávia tagállamaiban aktív vállalatok együttműködése nélkül egyik ország sem lehet sikeres a külföldi piacokon, fejtette ki a továbbiakban a szerb államfő, hozzátéve, hogy a súlyos közös múlt ellenére Szerbia minél mélyebb és fejlődőképesebb partneri viszonyt kíván kiépíteni Bosznia-Hercegovinával.

– Támogatom a daytoni megállapodás következetes alkalmazását, valamint a szuverén Bosznia-Hercegovinát mint a stabil régió egyik alapját. Ami Bosznia-Hercegovina jövőjét illeti, ebben a témában a döntést a polgárokra kell bízni, akik megválasztott politikai vezetőiken keresztül érvényesíthetik akaratukat. Kívülről senkinek nem szabad beleavatkozni a bosznia-hercegovinai belügyekbe. Szerbia maradéktalanul elfogadja Bosznia-Hercegovina államalkotó három nemzetének összes döntését – fogalmazott Nikolić.

Nebojša Radmanović, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöklője reményét fejezte ki, hogy a következő trilaterális találkozóig Törökország a bosznia-hercegovinai külföldi beruházók listáján az aktuális kilencedik helyről legalább az ötödik helyre feltornázza magát. Radmanović sikeresként értékelte a találkozót, mondván, hogy az ehhez hasonló tárgyalások mindig gyümölcsözőek.

A felek a csúcstalálkozót egy közös határozat aláírásával zárták. A dokumentumban az intézményes regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozzák. Az együttműködés elsősorban a gazdaságra, a kultúrára, az oktatásra, a tudományra, az energetikára, az infrastruktúrára, a szállítmányozásra, a sportra, az idegenforgalomra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre terjed ki. A határozatban az államfők támogatják egymás országaiban a reformfolyamatokat, amelyek végül az európai integrációban teljesednek ki. A határozatban pozitív hangnemben említik, hogy az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdése időpontjának kitűzését javasolta Szerbia vonatkozásában. A felek az európai értékek, a demokrácia, a joguralom és a pluralizmus szellemében kívánják építeni országaik és azok közös jövőjét – fogalmazott a három államfő. A következő trilaterális találkozót jövőre szervezik meg, Szarajevóban – áll a határozatban.

A közös tárgyalás után bilaterális egyeztetésekre került sor a felek között.

Ez volt Szerbia, Törökország és Bosznia-Hercegovina harmadik trilaterális csúcstalálkozója. Az elsőt 2010-ben tartották meg Isztambulban, a másodikat pedig 2011-ben Karađorđevóban.