2024. április 26., péntek

Újabb letartóztatások Kraljevóban

A gyanú szerint 104 millió dinárral rövidítették meg a városi költségvetést

A 2010-es kraljevói földrengés okozta rombolás szanálására elkülönített pénzzel való visszaélés miatt csütörtökön újabb négy személy tartóztatott le a rendőrség. A.N., S.P., G.R. és G.B. a földrengés utáni munkálatok elvégzésének céljából kiírt közbeszerzési pályázatot lebonyolító bizottság tagjai voltak. B. Đ.-t, a bizottság másik tagját, már szombaton letartóztatta a rendőrség. Mindannyiukat hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A földrengés során lakás nélkül maradt polgárok számára montázsházakat építtetett volna Kraljevo városa. A közbeszerzést lebonyolító bizottság először az ivanjicai Špik vállalatot bízta meg a munka elvégzésével, majd ezután írták ki a pályázatot, amely mentén a JU Keops vállalat képviselte konzorciumra bízták a montázsházak megépítését. Utóbbi vállalat soha nem végezte el a rábízott munkát, Kraljevo városa azonban nagyjából 104 millió dinárt utalt át számlájára az elvégzett munkáért.

Ugyanebben az ügyben hivatali visszaélés gyanújával szombaton Ljubiša Simovićot, Kraljevo volt polgármesterét is letartóztatták, majd ezt követően még tizenhat személyt. Az ügyben eljáró vizsgálóbíró a tizenhét személy közül hét esetében, egyebek mellett Simović számára, rendelt el harmincnapos előzetes letartóztatást, a többiek szabadlábon védekezhetnek. Simovićtyal egy időben állították elő Milan Mirkovićot, a JU Keops tulajdonosát. Őt azzal gyanúsítják, hogy a vállalat felelőseként követett el visszaélést.

A Kraljevói Felső Bíróság megbízásából gazdasági szakértők fogják felülvizsgálni, hogy milyen visszaélések történtek az eltervezett 496 montázsház építése, vagy meg nem építése során.

A négytagú Katanić család egyike azoknak a családoknak, akik 2010 novemberében elveszítették otthonukat. Azóta egy garázsban élnek és önerőből kezdtek új házat építeni. Danka Katanić elmondta, hogy a földrengés utáni első időszakban a többi otthon nélkül maradt kraljevóival Vrnjačka Banján laktak egy kollektív szálláshelyen.

– Amikor visszatértünk Kraljevóra, a kárt felbecsülő bizottság úgy határozott, hogy a házunk nem is rongálódott meg annyira, és csak a károsultak harmadik kategóriájába soroltak be bennünket. Miután több alkalommal is panaszt tettünk, hiszen a múlt század negyvenes éveiben épült családi házunk teljesen lakhatatlanná vált, a bizottság végül tetőgerendát, tetőcserepet és négy új ablakot ítélt meg számunkra, majd ezzel lezártnak tekintették ügyünket – idézte fel a történteket Danka.

Danka férje, Dragan számítógépes programozó. Az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy hozzáfért azokhoz az adatokhoz, amelyekből az is kiderül, hogy hogyan tervezték elosztani a rendelkezésre álló segélyt Kraljevo lakossága között. Dragan azt állítja, hogy papíron a családja számára is montázsházat irányoztak elő. Dragan szerint az építőanyag formájában Kraljevóba küldött segély egy része szintén eltűnt.