2024. április 26., péntek

MagyarZó Pistike messéi

A Zacsek zomzéd már alig tudta kivárni, hogy vége legyen a májusi maratoni ünneplésnek.

-Nem ismerek magára, Zacsek – jegyzé meg atata. –Mióta lett ilyen munkamániás? Ahelyett, hogy élvezte volna ebben a gyönyörű időben az egyhetes semmitevést, az egybekapcsolt május elsejei és húsvéti munkaszünetet, maga itt zsémbeskedik. Miért baj az, ha a dolgozók alaposan kipihenik magukat? Addig pihenjenek, amíg nem vagyunk tagjai az uniónak, mert akkor nem lesz lebzselés.

-Nem a pihenéssel van bajom, hanem az üzletek zárva tartásával. Ezek rosszabbak, mint a komcsik, mert az állami ünnepekhez hozzácsapták az egyháziakat is. Egy hétig nem voltam képes megcsinálni a szúnyoghálót, mert az összes szaküzlet be volt zárva. Közben tűrnöm kellett, hogy az anyósom minduntalan idegrohamot kap.

-Talán a hirtelen jött meleg vagy a frontátvonulás kezdte ki a szegény anyósa idegeit? – érdeklőde együttérzően amama.

-Nem a frontok idegesítették, hanem a szúnyogok. Valahol azt olvasta, hogy az idén valóságos tigrisszúnyog invázió várható, és minden zümmögésre olyan vad csapkodásba kezdett, hogy még a drága porcelán gondolát is leverte a polcról, amit a férje vett neki a velencei nászúton. Mondtam is neki: anyuka, adjon hálát az egeknek, hogy a földszinten lakunk, mert ha meglátna egy tigris csíkos szúnyogot, maga képes lenne kiugrani az ablakon.

-Úgy járna szegény, mint a Takácsné férje, aki üzletkötő, és sokszor van úton - fűzé hozzá amama, aki mindenről értesül, ami a szomszédságban történik.

Az történt, hogy a házaspár mélyen aludt a hitvesi ágyban, amikor éjfél tájban valami zajra ébredtek.

-Úristen! Biztosan a férjem jött haza! Menekülj! - rázza fel a feleség a mellette fekvő férfit. Az meg felpattan, meztelenül kiugrik az ablakon és futni kezd. Kis idő múlva azonban észbe kap, visszajön a bejárati ajtón keresztül, és dühösen ráripakodik a feleségére:

-Hiszen én vagyok a férjed, te hűtlen cafka!

-Én vagyok a hűtlen? Akkor miért menekültél olyan fejvesztve?

De ez mind semmi ahhoz képest, hogy milyen civakodás van mostanában a vezető politikusok meg a főpapok között!

-Csodálom, hogy már a húsvéti böjt miatt is belekötöttek a püspökök Vucsicsba - szóla amama.

-Honnan szeded ezt a marhaságot, Tematild, hogy az egyház a böjt miatt bírálta a haladópárti vezetőt? – izgula atata.

-Nem marhaság, Tegyula, te is hallottad, amikor a Vucsics feltette a kérdést: mióta nagyobb bűn a böjtölés mint ha valaki fiúkba szerelmes?

-Matild, nem a böjtöt emlegette Vucsics, hanem azt mondta: mióta nagyobb bűn az éhségsztrájk mint a pedofilia? Így akart visszavágni a szerb egyháznak, amiért elnézik egyes püspökök viselt dolgait, például Kacsavenda vagy Pahomije hancurozásait, közben bírálják őt meg Tómó cimboráját új politikájuk meg kijelentéseik miatt. Grigorije püspök például, akit az háborított fel, hogy Nikolics bocsánatot kért a bosnyákoktól a szrebrenicai gaztettek miatt, olyan megjegyzésre vetemedett egy tévéműsorban, hogy a szerb elnöknek kissé hiányos a műveltsége. Olyasmivel példálózott, hogy náluk, Hercegovinában még a szamarak is járnak iskolába.

-Én meg azon röhögtem – kuncoga a Zacsek -, hogy a belgrádi bulvársajtó jeladásnak vette Vucsics kijelentését, és rögtön felfedezte, hogy két püspök is spicli volt: a dúsgazdag Kacsavenda meg a koszovói megállapodás ellen ágáló Amfilohije. Vagyis az állambiztonság beszervezte őket a komcsik alatt, és titkosügynökeként tevékenykedtek. Csodák csodájára ez pont most derült, addig senki sem tudott róla, amíg tartott a barátság.

-Hja, Zacsek, se a politikusok, de még a főpapok se tökéletesek – kommentálá a bölcs fater. –Aki pedig nem tetszik a hatalomnak, annak az se segít, ha átkeresztelkedik.

És rögtön elmeséle egy tanulságos erdélyi példát.

Egy kolozsvári üzemben a főnök behívatja Jánost.

-Figyelj ide, János, sajnos el kell küldenünk téged, mert leépítés van és csak te nem vagy nős.

-Ne küldjetek el, a hétvégén megnősülök!

Így is történik, János megússza a felmondást.

Egy idő után megint hívatják:

-El kell küldenünk, mert nincsenek gyerekeid.

János magához vesz három árvát, és nem is küldik el, mert családja van. De nemsokára megint hívatják:

- János, el kell küldenünk.

- Miért?

- Mert magyar vagy.

- Ne küldjetek el, megígérem, hogy tiszta román leszek!

János átkeresztelkedik, román nevet vesz fel, így hát nem is küldik el. Egyszercsak hívatják a munkahelyén:

- János, el kell küldenünk.

- Miért?

- Szóltak, hogy most már küldjünk el egy románt is.

PISTIKE, zsémbes lebzselő és frontérzékeny mániákus