2024. április 26., péntek

Csík Mónika Herceg-díjas

A Herceg János Irodalmi Díj bírálóbizottsága (Bogdán József, Fekete J. József – elnök, Sándor Zoltán és dr. Silling István) 2013-ban a díjat egyhangúlag Csík Mónika költőnek és írónak ítélte oda.

„Csík Mónika kötetei (Metszetek – versek, 2006; Instant – próza, 2011; Mákvihar – gyermekversek, 2011), folyóirat-publikációi, nemkülönben zsurnalisztikai munkássága olyan alkotói világképet fognak körül, amit a környezete, a táj és az emberek iránti erős kötődése formál, lírai érzelemvilágát mélységes humánummal átszőve fogalmazza meg, ábrázolásmódja friss, üde és egyedi.

A helyi színek és hagyományok iránti vonzódás Csík Mónika költészetében és prózavilágában egyaránt vonatkozik a vajdasági ember hétköznapjainak a megragadására, a jellegzetes szokások és sajátos hiedelemvilág ábrázolására, és a nagy irodalmi elődök műveinek és poétikájának egyedi továbbgondolására. Hangvételében lírai, tartalmilag érdekfeszítő szépirodalmi műveit legtöbbször finom humor lengi át, nem ritkán szociográfiai mozzanatok sejlenek föl bennük. Csík Mónika úgy ír jelenünkről és közelmúltunkról, hogy közben egy mesebeli világba ringat bennünket.” – olvasható egyebek közt a zsűri indoklásában.