2024. április 26., péntek

A szíriai ellenzék csak Aszad távozása után tárgyal a megbékélésről

A szíriai ellenzék vezető koalíciója szerdán közleményben tudatta: bármiféle politikai megoldás előfeltétele Bassár el-Aszad elnök távozása a hatalomból.

Az ellenzéki erők többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció örömmel fogadja a politikai megoldást sürgető nemzetközi erőfeszítéseket, de ennek a politikai megoldásnak szerinte mindenképp azzal kell kezdődnie, hogy Bassár el-Aszad és rezsimje távozik a hatalomból. A koalíció ezzel közvetve elutasította az orosz–merikai felhívást a párbeszédre.

John Kerry amerikai külügyminiszter és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodott kedden, hogy a szíriai konfliktus „politikai megoldására" fogják biztatni az érintett feleket, és a lehető leggyorsabban nemzetközi tanácskozást próbálnak tető alá hozni a válság rendezése érdekében, a genfi konferencia folytatásaként.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja igen fontos lépésnek nevezte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok előző nap egyetértésre jutott a Szíriában szemben álló felek békés megoldásra ösztönzésében.

A szíriai hadsereg két hónapi harc után visszafoglalt egy stratégiai fontosságú déli kisvárost a felkelőktől, aminek következtében a kormányerők visszaszerezhetik az ellenőrzést egy nemzetközi tranzitútvonal felett – közölték ellenzéki források.

A Haurán-síkságon, a dél felé Jordániába vezető főút mentén fekvő Hirbet-Gazálét azután foglalták el, hogy a Jordánia által támogatott szíriai ellenzéki katonai tanácsnak nem sikerült fegyvereket juttatnia a város védőihez.

Ez ellenérzéseket kelt a felkelők körében, akik úgy látják, hogy Jordánia nem segíti az Aszad-rezsim erőinek legyőzését a déli országrészben – mondták térségbeli lázadóparancsnokok és ellenzéki aktivisták.

Mintegy ezer lázadó vonult ki szerdán a Deraától mindössze 17 kilométerre északkeletre fekvő Hirbet-Gazáléból, miután elveszítette reményét, hogy erősítést kaphat Jordánia felől, amely óvakodik a szíriai kormányerők válaszának kiprovokálásától – tették hozzá.

Az északi Aleppó tartományban a lázadók lelőtték a légierő egyik vadászgépét – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A londoni székhelyű emigráns szervezet tájékoztatása szerint a gép Menneg katonai repülőtere közelében támadott egy területet, pilótájának a sorsa ismeretlen.