2024. április 26., péntek
OROMHEGYES

Százéves fennállását ünnepelte az önkéntes tűzoltó-egyesület

A tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napján emlékeztek meg Oromhegyes lakosai arról, hogy immáron több mint száz év eltelt azóta, hogy megalakult és folyamatosan működik helyi önkéntes tűzoltó-egyesületük.

Az évszámokat tekintve már tavaly meg lehetett volna ünnepelni a százéves évfordulót, hiszen 1912-ben alakult a helyi tűzoltó-egyesület. Viszont az elmúlt évben a tűzoltólaktanya került teljes felújításra és nem maradt már idő és eszköz az évforduló méltó megünneplésére, mondta el Gordos Péter, az egyesület elnöke. Hozzátette: a felújítással jelentősen javultak a munkakörülményeik, idén pedig egész napos programsorozattal tudnak megemlékezni erről a kerek évfordulóról.

Szombaton reggel a jelenleg szolgálatot teljesítő és valamennyi eddigi önkéntes tűzoltóért bemutatott szentmisével kezdődött a megemlékezés. Ezt követte egy temetői tiszteletadás, ahol koszorúzással rótták le kegyeletüket a jelenlegi tűzoltók elhunyt társaik emléke előtt.

A helyi tűzoltólaktanyában kiállítást is szervezett az egyesület, melyen bemutatásra kerültek a régi munkaeszközök, versenyeken nyert díjak, emléktárgyak.

A helyi kisdiákok is kivették részüket a megemlékezésből. Ők tűzoltás témájú rajzpályázaton vettek részt, és a legszebb munkáikat a szervezők ki is állították a faluházban. Délután egy tűzoltó-bemutatóra is sor került, ahol a gyermek tűzoltó-növendékektől egészen a felnőtt tűzoltókig az egyesület teljes tagsága ügyességéről tett tanúbizonyságot.

Este a faluházban megrendezett ünnepség keretében érdemkeresztet és köszönő oklevelet kaptak mindazok, akik munkájukkal, támogatásukkal segítik az önkéntes tűzoltók munkáját.