2024. április 26., péntek

Várandósság, szülés, gyermeknevelés

Születés Hete rendezvénysorozat Szabadkán

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány másodízben szervezi meg a Születés Hete rendezvénysorozatot Szabadkán. A rendezvénysorozat keretében az érdeklődők a várandóssággal, szüléssel, születéssel, gyermekágyas időszakkal, szoptatással és csecsemőgondozással kapcsolatos hasznos információkkal találkozhatnak.

A rendezvény célja a várandósok és családjuk minél szélesebb körű tájékoztatása választási és döntési lehetőségeikről, a csecsemőellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, az informált döntést elősegítő kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól. Fontos, hogy a gyermeket tervező párok, várandós, szülés előtt álló kismamák, családok minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az előttük álló nagy eseményről, illetve a számukra elérhető választási lehetőségekről. Hogy a szülés ne csak megtörténjen velük, de életüknek valóban egyik legemlékezetesebb, legszebb élménye lehessen; lehetőség szerint olyan körülmények között, ami mamának és babának egyaránt megnyugtató, bensőséges környezetet teremt, amikor háboríthatatlanul figyelhetnek egymásra, saját igényeikre.

Programjaink ingyenesek és a család minden tagját szeretettel várják! Bővebb információt a 024/687620-as telefonszámon vagy az f.exspecto@gmail.com e-mail címen kaphatnak.


A meddőség problemtikája az orvos szemével: modern kezelési lehetőségek címmel május 6-án Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista tart előadást 14 órától az Exspecto Alapítványban.
Aktív, magabiztos várandósság címmel aktív háromórás foglalkozást tart Balázs Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla május 7-én 15 és 18 óra között az Ahimsa Jóga Stúdióban (Nušić u. 2/11, 4. emelet). A foglalkozás célja a szülésre készülő kismamák testi és lelki tudatosságának elmélyítése. A program kiemelt témái a testmozgás anyára és babára gyakorolt hatásai, a vajúdás elméleti és gyakorlati jelentősége, a gátizmok és a gátvédelem, valamint a jóga mint a természetes, örömteli szülésre való felkészülés módszere. Tudatosan készülve a vajúdásra és a szülésre kevesebb a komplikáció és örömtelibb a szülés.

Május 8-án 17 órától Joó Horti Lívia pszichológus Leválás, leválasztás – elválás, találkozás címmel tart előadást 17 órától. Meddig szoptatni? Meddig együtt aludni? Érezheti e jól magát a gyermekem nélkülem? Óvodába indulási nehézségek. Beilleszkedési problémák. Hogyan és mi módon tud az apa jelenléte vagy hiánya kihatni ezen folyamatokra? – mind-mind azok a kérdések, amelyekre választ keresünk.
Kerekítő Bábos Torna – ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várják az édesanyákat, édesapákat és az 1–4 éves gyermekeket Nagy Mónika, Muzslai Tünde, Lehoczki Gabriella az Exspectóban május 9-én 17 órától.

Hordozni tényleg jó! – Sokan úgy alkotnak véleményt a hordozásról, hogy sem gyermekként, sem felnőttként nem tapasztalták meg. A találkozás lehetőséget ad a gyermeket váró anyáknak, apáknak, a kisgyermekes szülőknek és más érdeklődőnek, hogy kipróbálják a hordozókendő nyújtotta biztonságot és praktikusságot, miközben gazdag információt kaphatnak a hordozás testi és lélektani hatásáról. Az előadásra május 10-én 17 órától kerül sor, Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó várja az érdeklődőket az Exspecto Alapítvány székhelyén.

Természetes úton szülni Szerbiában – az első néhány óra fontosságáról – szerb nyelvű előadás, amelyet Divna Miljković bába, nővér tart az Exspectóban május 11-én 10 órától.
Dúla – az asszonytársi segítő, szerb nyelvű előadás, amelyet Mirjana Gnjatić, az első szerb dúla tart május 11-én 11 órától az Exspectóban.

A szoptatás fontosságáról Marija Taraba szoptatási szakértő beszél május 11-én 12 órától az Exspectóban.
Mélykúti Andrea dúla pedig arról szól, hogy lehet császármetszés után is természetes úton világra hozni gyermekeinket. Az előadás szintén május 11-én 12 órától lesz az alapítvány székhelyén.