2024. április 26., péntek
KÉPVISELŐI FIZETÉSEK

Nataša Mičić keresett legtöbbet

A legtakarékosabb képviselő tavaly Vesna Rakonjac, a Szerb Haladó Párt képviselője és Nenad Popović, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője és Aleksandar Senić, a Demokrata Párt képviselője volt, ugyanis az államkasszából egyetlen dinárt sem fogadott el fizetéseként. Utazásra Miloš Aligrudić (SZDP), aki a képviselőház külügyi bizottságának tagja, és Dragan Nikolić (SZHP) költött a legtöbbet. Aligrudić a külföldi utazásokra 2012-ben 1,2 millió dinárt, míg Dragan Nikolić a belföldi utazásokra 778,433 dinárt költött el.

A parlamenti fizetésekre tavaly (a választások előtti parlamenti összetételt is beleértve) 539 millió dinárt fordítottak, amelyből a legtöbbet 116,7 millió dinárt a Demokrata Párt képviselőinek, 75,7 millió dinárt az SZHP képviselőinek, 44,8 millió dinárt pedig a Szerbiai Egyesült Régiók képviselőinek fizettek ki. Az SZDP képviselői 39,9 millió dinárt, a Szerbiai Szocialista Párt 28,2 millió dinárt, az LDP 26,7 millió dinárt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 10,6 millió dinárt, míg az Egységes Szerbia, a Szerb Megújhodási Mozgalom és a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt képviselői összesen 9,6 millió dinárt vihettek haza. A Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselői 8,3 millió dinárt, a Szandzsáki Demokrata Párt képviselői 6,1 millió dinárt, az Együtt Szerbiáért képviselői pedig 4,9 millió dinárt vettek fel. A Szerb Radikális Párt, bár tavaly tavasszal nem érte el a parlamentbe bejutáshoz szükséges küszöböt, az előző képviselőházi felállásban 90,7 millió dinárt vettek fel képviselőik.

Nataša Mičić, a Liberális Demokrata Párt képviselője 2,6 millió dináros fizetésével volt a legjobban fizetett képviselő, utána következett Momo Čolaković, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának képviselője 2,59 millió dinárral, majd Gordana Čomić (DP) 2,57 millió dinárral. A frakcióvezetők között Miroslav Markičević (Új Szerbia) 2,27 millió dinárt, Čedomir Jovanović (LDP) 2,23 millió dinárt, Veroljub Arsić (SZHP) 2,2 millió dinárt, Branko Ružić (SZSZP) 2,18 millió dinárt vett fel. A legkisebb frakcivezetői fizetése Borislav Stefanovićnak (DP), Milorad Mijatovićnak (SZSZDP), Dragan Markovićnak (Egyesült Szerbia) volt, éves szinten 274,282 dinárt.

A Szerbiai Képviselőház elnöke Nebojša Stefanović 1,27 millió dinárt keresett. Külföldi utazásokra a Szerbiai Parlamentben 2012-ben 16,7 millió dinárt költöttek el, 5 millió dinárt a DP, 3 millió dinárt az SZHP, az SZSZP pedig 1,6 millió dinárt. Belföldi utazásokra a képviselők 59 millió dinárt költöttek, ebből az SZHP képviselői 17 millió dinárt, a DP képviselői 7 millió dinárt, a SZER képviselői pedig 5 millió dinárt.

Mobiltelefonköltségek ügyében Slavica Đukić-Dejanović költött a legtöbbet, méghozzá 30 ezer dinárt. A képviselőház tavaly összesen 2,92 milliárd dinárt költött el, amely 20 százalékkal kevesebb volt a tervezett költségvetésénél.