2024. április 26., péntek

Javítják a könyvtár tetőszerkezetét

A kivitelező másfél hónapot kapott a munkálatok elvégzésére

Az olvasóterem feletti tetőszerkezet javítását végzik a Városi Könyvtár épületén. A munkálatok elvégzésére a kivitelező 45 napot kapott, a tetőszerkezet teljes felújítására pedig majd csak várhatóan jövőre kerülhet sor.
Miloš Nikolić, a Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja rámutatott, jelentősebb csapadék esetén az olvasóterem beázik. Mivel sokan látogatják az olvasótermet, amelynek a mennyezete már életveszélyessé vált, úgy döntött a városvezetőség, hogy az építési idény megkezdésekor az objektum javítási munkálatai előnyt élveznek majd.

– A tetőszerkezet beázása már több tíz éves probléma. Több nagyobb beázás is volt, elsősorban az olvasóteremben, illetve azon a részen, ahol a tudományos könyveket és a szakirodalmat tartjuk. Szerencsére nem keletkezett nagyobb kár a könyvekben. Sajnos azonban el kell mondanom, hogy nemcsak a tetőszerkezettel, hanem a pincében felgyülemlő talajvízzel is gondunk van. A munkálatok idején zavartalanul folyik majd a munka a könyvtárban – mondta Dragan Rokvić, a Városi Könyvtár igazgatója.
– A Városi Könyvtár épülete több szempontból is fontos a városunk számára. Egyrészt jelentős könyvkészlettel rendelkezik magyar, horvát és szerb nyelven, másrészt pedig az épület jelentős építészeti emlékműve a városnak. A neobarokk stílusú épület ugyanis meghatározó objektuma Szabadka belvárosának – emelte ki Modest Dulić polgármester a munkálatok megnyitóján.
– Mindenképpen azon dolgozunk, hogy a városközpontunk olyan legyen, amilyet a szabadkai polgárok megérdemelnek, ezért is bontottuk le a Szabadegyetemnél a betonszerkezetet, folytatjuk a munkálatokat a Népszínházon, most pedig felújítjuk a Városi Könyvtár tetőszerkezetét. Folyamatban van a zöld szökőkút felújításához szükséges tervdokumentáció kidolgozása is, és nagyon gyorsan megkezdjük a Zeneiskola homlokzatának a felújítását is – mutatott rá.
A munkálatok ezúttal 5 millió dinárba kerülnek, de mint arra Vass Géza, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója rámutatott, az épület teljes tetőszerkezetének felújításához jelentősebb összegre lenne szükség.
– A város területén több objektum is rossz állapotban van, de a könyvtár épülete volt az egyik leginkább veszélyeztetett, vagyis minél hamarabb neki kellett látnunk a javítómunkálatoknak. A célunk az, hogy a tetőt elzárjuk az esőtől, és ezzel megvédjük az olvasótermet, ugyanis a beázott tetőszerkezetben olyan károk keletkeztek, amelyek akár bizonyos részek beomlását eredményezhették volna. Ez csupán a tetőszerkezet felújításának első fázisa, második lépésként már az egész tetőt fogjuk majd felújítani, de erre már csak jövőre kerülhet majd sor, hiszen a teljes projektum befejezéséhez 20 millió dinárra lenne szükség – tudtuk meg Vass Gézától.