2024. április 26., péntek

Megnyílt a felújított amszterdami Van Gogh Múzeum

Héthónapos felújítás után szerdán ismét megnyílt az amszterdami Van Gogh Múzeum. A mester leghíresebb képeit felvonultató gyűjtemény ez alkalomból a Van Gogh munka közben című kiállítással várja a látogatókat. A gyűjtemény kurátorai az amszterdami kollekciót megduplázták a kiállításra kölcsönkapott Van Gogh-rajzokkal és képekkel, így összesen 145 alkotás tekinthető meg. A tárlat az 1890-ben, 37 esztendősen elhunyt holland festőművész munkamódszereit és festőeszközeit is bemutatja. 

Marije Vellekoop, a gyűjtemény igazgatója elmondta: Van Gogh eredeti festőpalettáját és festékeit Paul-Ferdinand Gachet őrizte meg, az orvos, aki a művészt élete utolsó hónapjaiban kezelte. A relikviákat a párizsi Musee d'Orsaytől kapta kölcsön az amszterdami múzeum.
A kiállítás fénypontja Van Gogh híres Napraforgók című festményének két változata, amelyek a művész zöldes színárnyalatokban pompázó La Berceuse című portréját fogják közre. Egy fennmaradt levélben Van Gogh vetette fel, hogy a három festményt - amelyeknek jelenleg három különböző múzeum ad otthont - így, egymás mellett kellene kiállítani. A tárlaton a látogatók a levél másolatát is megnézhetik, amelyben egy apró vázlat szerepel a művek elhelyezéséről.

Olyan képeket is bemutatnak, amelyek elárulják, hogy a zseniálisnak tartott művész milyen keményen dolgozott alkotásain: számos vázlatot készített, és festői tudását más művészek eredeti képeinek másolásával is csiszolta. 
Stedelijk Museum és a Rijksmuseum után a Van Gogh Múzeum alig egy éven belül már a harmadik nagy közgyűjtemény Amszterdamban, amely megújulva fogadja a közönséget.

A Van Gogh Múzeumban elsősorban a tűzvédelmi és biztonsági rendszert korszerűsítették, ezen kívül padlócserére és festésére is sor került. És mivel az évente milliós látogatottságú intézmény a belépésre várakozók kígyózó sorairól is híres, új internetes foglalási rendszert vezettek be a forgalom csillapítására.