2024. április 26., péntek

Ünnepelt a Thurzó Lajos iskola

Nagyszabású gálaműsorral zárult Zentán a centenáriumi rendezvénysorozat

Amint arról tegnap már beszámoltunk, nagyszabású gálaműsorral zárult péntek este a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola fennállásának századik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat, amit annak apropóján szerveztek meg, hogy az iskola átadására 1913. szeptember 6-án került sor, báró Eötvös József születésének századik évfordulóján. A munkástelepi iskolát éppen ezért akkor Eötvös-iskolának nevezték el. Később számos névváltoztatás és hosszú út vezetett addig, míg végül 1954-ben Thurzó Lajos zentai születésű író-költő neve került az iskola névtáblájára.
– Az elsárgult régi dokumentumokat lapozva rájövünk arra, hogy bizony kevés különbség van a mai iskolai élet és a régi között. Az osztályok, a vizsgák, a ballagások különös, csodálatos körforgásában múlhatatlan szellemi értékek csiszolódnak. Ha az iskola mesélni tudna, napokig ülnénk, és hallgatnánk történeteit. És micsoda történetek volnának! Mi mindent láthattak, hallhattak az utcai és udvari ablakok, a folyosók falai!

Az iskola énekkara a Thurzó-himnuszt adta elő a gálaműsoron

Az iskola énekkara a Thurzó-himnuszt adta elő a gálaműsoron

És nézzünk körül az udvaron is! A világ egy pillanatra megszűnik körülöttünk, nincs jelenkor, nincsenek napi hírek, csak egy iskolaudvar van, amelyet a szünetben betöltenek az épületből kifutó gyerekek. Megtelik beszéddel, gyermekkacajjal, valahonnan üvegcsörömpölés hallatszik, amit egy eltévedt labda becsapódása okozott… – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, majd így folytatta: – S közben eszünkbe jutnak mindazok az emberek, kik e munkástelepi iskola padjaiból indultak el útjukra, hogy majd egyszer egyetemet végzett, tanult emberként térjenek vissza, hogy szolgálhassák az itt élőket. Az értékek változnak, de lényegüket megtartják; formálódnak, de erkölcsi erejüket megőrzik. Ezért mindannyian, akik részesei lehetünk e jubileumnak, szerencsések vagyunk, ugyanakkor felelősséggel is tartozunk elődeinknek és majdani utódainknak egyaránt.
Az ünnepség folytatásában Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár levelét Pirityiné Szabó Judit, az államtitkárság kapcsolattartási főosztályának vezetője olvasta fel.
– A szülői ház és az óvoda után az elemi iskolában folytatódik az emberi élet alapjainak megszilárdítása, majd az útnak indítás a gyermeki nyitottság és kíváncsiság megőrzésével a kiegyensúlyozott és boldog emberré válás útján. A nemzetpolitikai államtitkárság kiemelten fontosnak tartja ezt az időszakot, és az is szívügyünk, hogy a Kárpát-medencében minél több kisgyerek anyanyelvén részesülhessen színvonalas oktatásban – hangsúlyozta levelében Répás Zsuzsanna, hozzátéve, éppen ezért a tavaly lezárult 2012 – A külhoni magyar óvodák éve program folytatásaként idén a 2013 – A külhoni magyar kisiskolások éve program keretében kívánják segíteni a magyar tannyelvű oktatási intézmények pedagógusait.
A tartományi kormány nevében Deli Andor oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár kifejtette, az iskola sikere egyben a szolgálat, az alázat és a szívósság sikere is.
– Vannak olyan családok, amelyeknek négy nemzedéke is ebben az iskolában tanult, és a tudományok alapjainak elsajátítása mellett eszmei útravalót is vitt magával, amely életük során a nehéz pillanatokban segítette őket az igaz értékek megtalálásában. Ez pedig azoknak a tanároknak köszönhető, akik most és az elmúlt száz évben áldozatos munkával, fáradtságot nem ismerve dolgoztak az épület falai között – hangsúlyozta Deli Andor.
A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében felszólaló Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója köszöntőjében a hitelesség fontosságát hangsúlyozta.
– A hitelességet éreztem mindig a Thurzó Lajos Általános Iskolával kapcsolatban, az összetartás, a vállalás, a kiállás megbízhatóságát, vagyis a hűséget. A hűséget a gyermekek gondos nevelésében, a hűséget mindahhoz, ami abban segít bennünket, hogy értelme legyen az életnek. A hűséget a magyar szóhoz és dalhoz, amelynek nyugalma most is közénk szökik, és egybeterel bennünket, közösséggé formázza szívünket-lelkünket – fogalmazott Hajnal Jenő.
A zentai önkormányzat nevében Ceglédi Rudolf polgármester mondott ünnepi köszöntőt, amelyben a számvetés jelentőségéről beszélt.
– Egy általános iskola, ha jól működik, ha értékeket közvetít, a legfontosabb hely lehet egy gyermek életében, a szülői ház, az otthon mellett. Ha jól működik egy oktatási intézmény, hasznos tudást ad át, megtanít gondolkodni, vitatkozni, kiállni önmagunkért és másokért, de hagyja álmodozni is a padjait koptató kisebb-nagyobb diákokat – emelte ki Ceglédi Rudolf, majd beszélt az intézmény új épületszárnyának kialakításáról és a tornaterem felújításáról is.
A folytatásban művelődési műsort láthattak a résztvevők, valamint kitüntetéseket adtak át egykori diákoknak és tanároknak.