2024. május 5., vasárnap

A légzési zavarok vizsgálatára szolgáló berendezés

A török állam adománya a szabadkai kórháznak

A törökországi TIKA Ügynökség a napokban egészségügyi felszerelést adományozott a Szabadkai Közkórháznak. Körülbelül 35 ezer euró értékű adományról van szó, amely jelentős szerepet játszik majd egyrészt a mikroszkópos műtéteknél, másrészt a légzési zavarok gyógyításában – emelte ki dr. Goran Bićanin, a kórház igazgatója.
– Két berendezést kapunk majd. Az egyiknek a fül-orr-gégészeten vesszük hasznát. Olyan mikroszkópról van szó, amelyet a mikroszkópos műtéteknél alkalmazunk majd. A másik berendezés pedig az alvás közben jelentkező légzési zavarok figyelemmel kísérésére szolgál. Az országban jelenleg két intézményben végzik az ilyen légzési zavarokkal küzdő páciensek vizsgálatát, ezentúl pedig már mi is foglalkozhatunk ezzel. Ez a berendezés részben azért fontos, mert Szabadkán keresztül jelentős teherforgalom bonyolódik, és a teherautók sofőrjei sokszor éppen ilyen alvási zavarokkal küzdenek, így akár az ő gyógyításukban is részt vállalhatunk – mutatott rá dr. Goran Bićanin.
– Ügynökségünk a műszaki felszerelések területén nyújt támogatást mintegy 100 országban. A szerbiai irodánk megnyitása óta elsősorban az egészségügy, az oktatás és a mezőgazdaság területén vállaltunk aktív szerepet. Mivel az egészségünk áll az első helyen, ezért tevékenységeinkben az egészségügyi felszerelésekre, illetve az orvosok képzésére fektetjük a hangsúlyt. Ezért is igyekeztünk minél gyorsabban eleget tenni a szabadkai kórház kérésének. A berendezéseket már megrendeltük, várhatóan a napokban érkeznek meg Szabadkára – mutatta be röviden Emrah Ustaomer, a TIKA Ügynökség koordinátora a szervezetet.
Az adomány átadásakor a TIKA Ügynökség képviselője tárgyalásokat folytatott Modest Dulić polgármesterrel is.
– Azon dolgozunk, hogy a török állammal egy olyan együttműködést építsünk ki, amely nemcsak a Szabadka és Törökország közötti adományokban merülne ki, hanem a gazdaság területén is közösen lépnénk fel. Szabadkának van mit felajánlania a török beruházóknak, hiszen kedvező földrajzi fekvése miatt számos esetben előnyökkel rendelkezik, és biztos vagyok benne, hogy megtalálhatnák számításaikat városunkban – emelte ki Modest Dulić. Hozzátette, nemcsak a munkahely-létesítés területén lehetne eredményes az együttműködés, a szabadkai mezőgazdászok is bemutatkozhatnának a török élelmiszerpiacon.