2024. április 26., péntek

Phenjan óva int a keszongi ipari park teljes kiürítésétől

Észak-Korea azzal fenyegetőzött hétfőn, hogy „döntő lépésre” szánja el magát az ideiglenesen leállított keszongi ipari parkkal kapcsolatban, ha Dél-Korea az utolsó 50 dolgozóját is kivonja onnan. A homályos figyelmeztetés válaszként érkezett arra, hogy a dél-koreai országegyesítési minisztérium bejelentette, visszahívják utolsó 50 dolgozójukat is Keszongból, miután szombaton 126-an már hazatértek. Szöul azután szánta el magát a teljes kivonulásra, hogy Phenjan egyértelműen elvetette párbeszédre tett javaslatait.

A phenjani figyelmeztetés ellenére szöuli tisztségviselők azt közölték, hogy hétfő éjszaka 43 dolgozó tért haza a komplexumból. A maradék hét ember csak azután fog távozni, ha lezárulnak a helyi munkások kifizetetlen bérével kapcsolatos tárgyalások az észak-koreai tisztségviselőkkel. Ennek időpontjáról egyelőre nem tudni. Ha az utolsó dél-koreai munkavállalókat is kivonják az ipari parkból, úgy az teljesen kiürül, amire 2004-es megnyitása óta nem volt példa.

Az Észak-Koreát vezérlő Koreai Munkapárt központi lapja, a Rodong Szinmun egy Szöulban szemlézett cikkében azt írta, hogy a szöuli döntés meggondolatlan és megvetésre méltó lépés.

„Ezek az intézkedések fokozták a komplexum teljes bezárásának kockázatát, és Dél-Korea sohasem moshatja majd le magáról a felelősséget, ha ez a fejlemény bekövetkezik” – áll az állampárt lapjában.

Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva pedig Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, s kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását.